Idei pentru un aspect nou al ansamblului urban Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea
Oradea

Orădenii care vor să aibă un cuvânt de spus în privința modului în care va arăta Piața Ferdinand își pot exprima părerea până joi, la Primăria Oradea. Deocamdată există trei variante, aparținând arhitecților Tamas Emodi, Szabo Anemari și Horea Goga, dintre care orădenii pot să aleagă.

Arhitectul Emodi Tamas propune pavarea integrală a Pieţei Unirii şi desfiinţarea tuturor suprafeţelor cu iarbă. Potrivit informaţiilor transmise de către biroul de presă al Primăriei Oradea, această variantă are la bază conceptul de redare către public a spaţiului delimitat de fronturile de clădiri perimetrale cu refacerea parapeţilor, jardinierelor şi lampadierelor proiectate de arhitectul Duiliu Marcu, şi a celor două fântâni interbelice.

Ar păstra zonele verzi 

Arhitectul Anemari Szabo propune refacerea celor două fântâni din perioada interbelică cu păstrarea zonelor verzi din vecinătatea statuii lui Mihai Viteazul. Atât în Piaţa Unirii, cât şi Piaţa Ferdinand, în continuarea lucrărilor de reabilitare, ar urma să fie desfiinţate zonele înierbate, propunându-se un pavaj care păstrează linia secessionului arhitectural. Arhitectul Horea Goga nu vine cu schimbări radicale. Varianta sa are la bază păstrarea zonelor înierbate, intercalate cu pavaje pietonale, în armonie cu Piaţa gandita de către Duiliu Marcu. 

Sugestii


Toate variantele arhitecţilor orădeni au la bază planurile concepute în anul 1926 de către cunoscutul arhitect Duiliu Marcu. Acesta a proiectat şi Biblioteca Academiei Române, Clădirea Consiliului de Miniştri, Teatrul din Timişoara şi palatele Victoria şi Elisabeta.
Orădenii pot face sugestii cu privire la variantele de reabilitare a zonei centrale a oraşului, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 23, sau via email (comunicare_pmo@yahoo.com), până la data de 30 septembrie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite