INVESTIŢII Parc industrial de peste 700.000 de euro în Săcueni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Săcueni din Bihor nu are mai mult de 12.000 de locuitori, însă primăria oraşului va investi peste 730.000 euro pentru realizarea unui incubator de afaceri, unde tinerii întreprinzători din România şi Ungaria vor beneficia de condiţii optime şi chirii sub preţul pieţei, pentru a-şi putea pune pe picioare afacerile.

Piatra de temelie a fost pusă la sfârşitul săptămânii trecute, incubatorul de afaceri urmând să fie inaugurat la începutul verii lui 2012. „Şomajul este mare în zonă, iar locuitorii oraşului trebuie să facă naveta dacă vor să muncească. Acesta a fost unul dintre motivele realizării acestui proiect. Va fi mai mult decât un parc industrial, va fi un adevărat incubator de afaceri", a spus Gonczi Jozsef, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Afacerilor în România, partener de proiect, alături de Primăria Săcueni (lider de proiect) şi Fundaţia pentru Sprijinirea Întreprinzătorilor din Judeţul Hajdu-Bihar.

Cu bani europeni

Cei peste 730.000 de euro provin, în proporţie de aproape 98%, din fonduri europene şi au fost accesaţi prin proiectul „Crearea unui Incubator şi Centru de Servicii în Afaceri Transfrontaliere", realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. „Scopul proiectului este dezvoltarea coeziunii economice a zonei transfrontaliere, prin creşterea competitivităţii IMM-urilor care activează în Săcueni şi în zonele adiacente", a spus Béres Csaba, primarul din Săcueni.

Birouri şi hale de producţie

Incubatorul de afaceri va fi construit pe două niveluri şi va avea o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi. Va fi dotat cu zece birouri, două săli de conferinţă şi cinci hale de producţie, de 100 metri pătraţi fiecare.  „De această investiţie vor beneficia aproximativ 16-20 de agenţi economici din Săcueni, la o chirie situată sub preţul pieţei, pentru a fi stimulată productivitatea şi crearea de noi locuri de muncă. Estimările arată că incubatorul va determina crearea a minimum 24 de noi locuri de muncă", a spus Gonczi Jozsef. Acesta a subliniat că două firme şi-au depus deja documentaţia, pentru a primi un loc în incubator. „Este vorba despre o firmă cu capital maghiar, din Bekescsaba, specializată în canalizare şi apă, şi una de organizări de evenimente, din Săcueni", a spus Gonczi. Chiriaşii incubatorului vor plăti circa 7 euro pe mp, pe lună, în acest preţ fiind incluse chiria, internetul, mobilierul, parcarea şi serviciile de secretariat.

Consiliere pentru primii paşi

De asemenea, incubatorul va dispune şi de un birou de informare şi consiliere pentru afaceri, care va putea deservi toate firmele din zonă. Acest birou de informare şi consiliere va oferi acces la reţele de tip cluster, dar şi suport pentru  constituirea de noi clustere.

Orice domeniu

„Criteriile pentru selecţia agenţilor economici sunt permisive, în sensul că nu este restricţionată nicio afacere, indiferent de domeniul de activitate", a spus Nagy Gabor, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Afacerilor în România. Incubatorul de afaceri va fi amplasat la ieşirea din oraşul Săcueni, pe drumul care duce spre vamă.

Parcuri industriale în aşteptare de investitori în Bihor

Oradea are deja un parc industrial, Eurobusiness Park, pe o suprafaţă de 121 ha, la 4 km de granița cu Ungaria. Un al doilea parc industrial va fi construit pe terenul fostului tancodrom, recuperat de către municipalitate de la Mănăstirea Sfintei Cruci. Tot în ideea de a profita de apropierea de graniţa cu Ungaria a fost realizat, în 2006, Parcul Industrial Borş, pe o suprafaţă de 25 hectare, în care au fost investiţi peste 2 milioane de euro, din care peste 1.400.000 de euro bani de la Uniunea Europeană. În acest moment, cele două parcuri industriale, din Oradea şi din Borş, sunt concesionate doar pe jumătate din suprafaţa totală.  

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite