INEDIT Şcolile orădene, „tunate“ cu graffiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artiştii în faţa operei de la Liceul de Artă
Artiştii în faţa operei de la Liceul de Artă

Pereţii gri din curţile liceelor orădene au fost transformaţi de către un grup de artişti graffiti din oraş, primind personalitate, viaţă şi culoare. După ce anul trecut au fost pictaţi pereţii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", anul acesta a venit rândul elevilor de la Liceul de Artă să-şi găsească şcoala viu colorată, cu mesaje pe gustul lor.

Ciprian Mocanu (19 ani) şi Cristian Sabău (21 ani) sunt absolvenţi ai Liceului de Artă din Oradea şi, timp de patru ani, şi-au petrecut fiecare pauză în curtea şcolii, într-un decor gri, total nepotrivit cu spiritul lor artistic. „Pereţii din curtea liceului arătau deplorabil. După ce au fost renovaţi am simţit că trebuie să facem ceva pentru a-i face şi mai interesanţi, aşa că am decis să-i desenăm, cu aprobarea conducerii şcolii", a spus Ciprian Mocanu, care a absolvit anul acesta Liceul de Artă din Oradea, la specializarea arhitectură şi design industrial.

În toiul pregătirilor pentru mutarea la Timişoara, unde îşi va continua studiile, în acelaşi domeniu, la Universitatea de Vest, Ciprian a găsit timpul necesar pentru a le lăsa foştilor colegi ceva care le amintească de el şi care să-i încurajeze să-şi exprime personalitatea. „Am satisfacţia că am lăsat ceva în urma mea, că noile generaţii se vor putea bucura de ceva ce nu am avut eu", a spus artistul graffiti.

Acelaşi sentiment îl încearcă şi pe Cristian Sabău, care a absolvit liceul în 2009 şi care şi-a lăsat semnătura multicoloră, pe pereţii odinioară gri din curtea şcolii. „Sunt fericit că elevii care au rămas să studieze la Liceul de Artă au acum parte de un mediu care să le stimuleze creativitatea", a spus Cristian Sabău.

Grafformers

Cei doi liceeni i-au avut drept parteneri de proiect pe Sebastian Bosescu şi Vlad Blaj, artişti grafitti alături de care au schimbat atmosfera, anul trecut, şi în curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu. „Pe parcursul a şase zile, în care am lucrat de dimineaţa până seara, am desfăşurat o acţiune de înviorare a unuia dintre pereţii curţii interioare de la Liceul de Artă, asffel încât astăzi, peretele cu o lungime de aproximativ 50 m şi o lăţime de doi metri conţine scrieri în pur stil graffiti", a spus Sebastian Bosescu, capul grupului de artişti graffiti intitulat „Grafformers". „Am folosit peste 30 de tuburi spray cu vopsea color, dispersit, colorante, role şi bidinele, toate cumpărate din banii noştri, fiindcă ne pasă de viitorul tinerei generaţii", a subliniat Sebastian. 

„Prin desenele de anul trecut, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, dar şi prin cele realizate acum la Liceul de Artă, ne dorim să readucem bucuria, suflul tineresc şi chiar rebel ale minunaţilor ani de gimnaziu şi liceu în locurile de recreere din instituţiile de învăţământ din judeţul Bihor", a mai spus Sebastian Bosescu. Cei patru artişti graffiti vor să deseneze şi pereţii din curţile altor şcoli din oraş şi aşteaptă propuneri de colaborare.

Mai mult, şi-ar dori să-i înveţe pe tinerii orădeni secretele acestei arte specifice culturii hip hop. În acest sens, membrii „Grafformers" au pregătit un site, prin care să promoveze cultura hip hop în Oradea, fie că este vorba despre graffiti, break-dance sau B-boying.

Mulţumiţi de rezultat

Desenele non-conformiste ale artiştilor graffiti sunt pe placul profesorilor şi elevilor de la Liceul de Artă din Oradea. „Surpriza acestui început de an şcolar a fost curtea şcolii noastre unde, în timpul verii, foştii noştri elevi Cristian Sabău şi Ciprian Mocanu, împreună  cu Sebastian Bosescu şi Vlad Blaj, au realizat o compoziţie pe pereţii exteriori, prin intermediul graffiti. Lucrările ating realizari şi exigenţe tehnice din punct de vedere estetic.

Noi îi felicităm şi le mulţumim", a spus Doina Tătar, şef de catedră la Liceul de Artă Oradea. Evelina Noane, elevă în clasa a douăsprezecea la acelaşi liceu, este încântată de felul în care arată curtea şcolii în noul an. „Pentru mine a fost o surpriză placută să văd că liceul de artă arată în sfârşit ca unul cu adevărat de artă. Consider că acesta este un pas spre o creativitate individuală mai dezvoltată. Nu oricine o poate practica, nu oricine o poate aprecia. Tot respectul pentru aceşti artişti", a spus Evelina.

Ce înseamnă „desenele graffiti"

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu „desenele graffiti", trebuie menţionat că acest tip de lucrări artistice constă în conceperea, dezvoltarea şi prezentarea formei unei simple litere, a unui cuvânt, a unei sintagme sau interjecţii, de către un artist, prin prisma propriului stil. De exemplu, se pot folosi de la caligrafii simple şi litere pătrate, puţin distanţate, până la caligrafii complexe şi litere abstracte, ce „curg" una dintr-alta. Contrastul culorilor, fundalurile 3D sau în relief, contururile, elementele de camuflaj, personajele reale, fictive, din desene animate, toate acestea alcătuiesc stilul dezvoltat de fiecare artist în parte.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite