INEDIT Școală de gravide, la maternitatea din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mame, la primul curs din program, organizat chiar de 8 Martie
Mame, la primul curs din program, organizat chiar de 8 Martie

Viitoarele mămici din Oradea pot învăța gratuit cum să se pregătească pentru o naștere naturală, la proaspăt inauguratul centru de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie. Prima lecţie a avut loc chiar cu ocazia zilei de 8 Martie. La cursuri pot participa şi taţii.

Bucuria de a deveni mamă este întotdeauna însoțită de sute de întrebări și neliniști referitoare la cum va fi momentul nașterii. Fiindcă li s-a spus mereu că durerile nașterii sunt insuportabile, femeile trăiesc cu preconcepția că e mai ușor să-ți aduci pe lume copilul prin operație cezariană. Tocmai pentru a demonta acest mit, dar și pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, Maternitatea din Oradea a demarat, chiar cu ocazia zilei de 8 martie, un curs dedicat gravidelor, astfel încât acestea să fie pregătite psihic şi fizic pentru momentul naşterii şi perioada de lăuzie. Adina Horvath, în vârstă de 30 de ani, este la prima sarcină, motiv pentru care s-a numărat printre cele peste 30 de viitoare mămici care au umplut joi sala de curs. „Toată viața mi-a fost frică de momentul nașterii, așa că am vrut să profit de acest curs, pentru a mă pregăti, fizic și psihic pentru mult așteptatul moment", a spus Adina. Petru Chitulea, şeful Staţionarului III al Spitalului Judeţean, a fost încântat de succesul înregistrat de noul centru. „Ambulatorul a fost plin ochi. Au fost peste 30 de gravide, mai mici și mai mari, iar unele dintre ele au venit însoțile de partenerul de viață", a spus Chitulea. Potrivit informațiilor primite de la acesta, centrul de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie se adresează în primul rând gravidelor, dar oferă consiliere și taților.

Antrenament pentru naștere

În cadrul „Școlii de mame", participantele au parte de cursuri de fiziokinetoterapie, consiliere psihologică şi discuţii libere. Gravidele pot face numeroase exerciţii de gimnastică medicală, iar lăuzele pot profita de cursuri de gimnastică recuperatorie şi reabilitare fizică pelvină. Ioana Moise, fiziokinetoterapeut în cadrul Maternității din Oradea, a spus că aceste exerciții ajută la creșterea mobilității articulațiilor, la păstrarea tonusului muscular, la eliminarea toxinelor și la oxigenarea și dezvoltarea fătului.

Economie

Petru Chitulea a explicat că scopul acestui centru este unul dublu, în sensul că se dorește atât reducerea suferinței viitoarelor mame, cât și reducerea cheltuielilor maternității. „Vrem să facem economie de suferinţă, dar şi de zile de spitalizare", a spus Chitulea. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, a arătat că există o curbă ascendentă a cezarienelor și că tot mai multe femei preferă această procedură în detrimentul nașterii naturale. „Dincolo de trauma operaţiei, pe care femeile o realizează abia după cezariană, există şi costuri. O naştere normală costă între 600-700 de lei, iar o cezariană între 2.300 şi 3.000 de lei, în condiţiile în care CAS decontează Maternităţii doar 1.440 lei", a explicat Gheorghe Carp matematica din spatele demarării acestui proiect.

Gratuit

Un modul cuprinde 5 cursuri, ţinute din două în două săptămâni. Orădencele care doresc să beneficieze gratuit de serviciile noului centru pot să facă programări la numărul de telefon 0259/41.46.30. Cursurile se desfăşoară în ambulatorul maternităţii şi în fosta clădire administrativă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite