Centrul de vizitare de la Roşia, prima casă independentă energetic din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Verde de la Roşia
Casa Verde de la Roşia

O casă dărăpănată din comuna Roşia a fost reabilitată respectând arhetipul caselor tradiţionale, dar şi mediul înconjurător. Noul centru de informare turistică din Roşia a fost dotat cu panouri fotovoltaice, care îi asigură zece ore de electricitate pe zi şi apă caldă non-stop, fără plata oricărei facturi.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor este custodele legal al Munţilor Pădurea Craiului iar, pentru a ajuta la promovarea turistică a zonei, reprezentanţii CAPDD s-au gândit că ar fi oportună crearea unui centru de vizitare care să se încadreze perfect în mediul înconjurător. „Alte centre de vizitare din ţară arată ca nişte blocuri comuniste şi nu au nimic în comun cu zona pe care ar trebui să o reprezinte. Aceste centre trebuie adaptate contextului istoric şi geografic", spune Andrei Acs, custode în cadrul CAPDD Bihor.

Astfel, împreună cu Primăria Roşia, a fost cumpărată o casă dărăpănată, care a fost restaurată de către Viorel Lascu, preşedinte CAPDD Bihor, specialist în recondiţionarea caselor vechi, cu sprijinul voluntarilor din sat. „Ne-am dorit ca acest centru de vizitare să fie un model din toate punctele de vedere, astfel încât, la începutul acestui an, când am auzit de linia de finanţare deschisă de Rompetrol prin programul «Împreună pentru fiecare» am aplicat imediat, pentru a transforma casa şi într-un model de ecologie, prin folosirea energiei solare", spune Andrei Acs.

Numele proiectului trimis companiei Rompetrol , pentru montarea de panouri fotovoltaice la centrul de vizitare din Roşia, este „Energie vie pentru oameni şi natură" şi le-a adus bihorenilor o finanţare de 25.000 de lei. „Panourile au costat 20.000 de lei şi ne asigură energie electrică zece ore pe zi şi apă caldă non stop", spune Andrei Acs.

Cheltuieli minime

Practic, micuţa casă ţărănească, amenajată pe trei niveluri, cu parter, etaj şi mansardă, este racordată numai la apă rece. „Centrul va rămâne racordat şi la Electrica, însă această sursă de electricitate va fi folosită numai în cazuri excepţionale, când se vor organiza evenimente care vor necesita un consum foarte mare de energie", spune custodele CAPDD Bihor. Restul banilor primiţi de la Rompetrol vor fi folosiţi pentru conştientizarea tinerilor cu privire la folosirea surselor alternative de energie.

„Vom aduce elevi la Roşia, pentru a-i informa despre aria protejată şi despre avantajele folosirii panourilor fotovoltaice", spune Andrei Acs. Centrul de  vizitare de la Roşia va fi inaugurat în cel mai scurt timp, promit administratorii. Florin Bonca, primarul din Roşia, este încântat de casa independentă energetic. „Este o noutate pentru noi şi sper ca, în viitor, tot mai multe instituţii şi chiar case ţărăneşti să folosească energia solară", a spus Florin Bonca.

Judeţul Bihor, în topul „caselor verzi"

Pentru al doilea an consecutiv, Bihorul se află pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai multe dosare depuse pentru programul guvernamental „Casa Verde", numărul solicitărilor trecând peste 1.130. Cererile, care însumează aproximativ 7 milioane de lei, depăşesc cu mult plafonul alocat judeţului Bihor, fapt pentru care, sumele vor fi suplimentate de la alte judeţe care nu au înregistrat suficiente cereri, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite