ILEGAL Educaţie în abur de alcool la Hidişelul de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa din localitatea Hidişelu de Jos este frecventată de 20 de copii din localitate
Grădiniţa din localitatea Hidişelu de Jos este frecventată de 20 de copii din localitate

În localitatea Hidişelu de Jos funcţionează sub acelaşi acoperiş o grădiniţă şi un magazin în care se servesc băuturi alcoolice.Deşi recunoaşte că procesul de învăţământ nu se desfăşoară în condiţiile prevăzute de lege, edilul şef al comunei Hidişelu de Sus, de care aparţine satul Hidişelu de Jos, se scuză şi încearcă să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei.

Povestea convieţuirii grădiniţei cu magazinul sătesc din localitatea Hidişelu de Jos datează de două decenii. „Pe vremuri, aici funcţiona un magazin sătesc, în care se găseau de toate. În urmă cu mai bine de 20 de ani, una dintre încăperi a fost transformată în grădiniţă. N-au avut alt spaţiu. Şi copiii mei au mers la această grădiniţă. Mai târziu, au mers şi nepoţii mei. Nu mi se pare normal să înveţe copiii într-un loc în care se mai consumă băuturi alcoolice, dar nu avem ce face", spune resemnată Ana Birta, una dintre localnice.

Clădirea în care funcţionează magazinul şi grădiniţa a fost construită în 1940 din fonduri ale vechii Cooperative Agricole de Producţie la intrarea în localitatea Hidişelu de Jos. În urmă cu două decenii, autorităţile au decis să amenajeze într-una dintre încăperi o grădiniţă. Astăzi, în încăperea mică, de 25 de metri pătraţi, se joacă şi învaţă zilnic 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani.

Grădiniţa nu are autorizaţie de funcţionare, susţin autorităţile locale, care au în administrare imobilul. În tot acest timp, magazinul sătesc îşi derulează activitatea obişnuită, iar clienţii se răcoresc în zilele călduroase cu o halbă de bere, pe terasa amenajată la şoseaua principală.

Citeşte detalii despre acest subiect în noul număr al săptămânalului „ADS Oradea“, care va apărea joi la chioşcurile de ziare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite