Hotel Scorilo din Oradea este principala atracție pe piața imobiliară de profil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre hotelurile de top din Oradea se află la mare căutare pe piaţa imobiliară, cu un preţ care îl clasează printre primele locaţii de acest gen din ţară. Efectele crizei în domeniul imobiliar sunt sfidate la Oradea, unde un hotel de top este la mare căutare printre investitorii străini, în timp ce o agenţia imobiliară pune unităţii un preţ de strigare de 15 milioane de euro.

Hotel Scorilo din Oradea sfidează tendinţele pieţei imobiliare din România. Mai mulţi investitori străini vor să cumpere unitatea ce se află în top trei al locaţiilor de acest profil din judeţul Bihor. Mai mult decât atât, o agenţia imobiliară din Hunedoara se ocupă de vânzarea hotelului şi cere un preţ de 15 milioane de euro.

Interes pe o piaţa în criză

Cu toate că vânzarile imobiliare din România stagnează şi cu atât mai mult cele de unităţi de cazare, un hotel din Oradea face notă discordantă. O agenţie imobiliară din Hunedoara pune o etichetă de vânzare cu o sumă mare pentru aceste vremuri. „Preţul se negociază de la 15 milioane de euro pentru Hotel Scorilo din Oradea. Au fost multe tatonări pentru această locaţie însă nu s-a bătut palma cu nimeni. Unitatea prezintă un interes deosebit printre potenţialii cumpărători. Există peste 1.000 de deschideri ale pagini de internet cu această ofertă", spun reprezentanţii agenţiei imobiliare din Hunedoara.

Orădeanul Constantin Dudău, specialist imobiliar, consideră că hotelul Scorilo este un punct de interes pe harta vânzărilor de hoteluri, dar chiar şi aşa, preţul vehiculat este unul mult prea mare. „Scorilo este o emblemă pentru oraş şi pentru ceea ce înseamnă unităţi hoteliere. Preţul este unul mare, având în vedere faptul că în momentul de faţă nu se mai fac investiţii masive în domeniul acesta. Comparativ, pe piaţă a existat o ofertă pentru un hotel din Bran, cu 40-50 de camere şi un teren aferent de două hectare, la un preţ de 8 milioane de euro", zice Constantin Dudău.

 Hotel de top, oferte pe măsură

Hotel Scorilo din Oradea a fost inaugurat în data de opt ianuarie 2004. Este amenajat după o tematică dacică, fiind împânzit cu picturi ce reprezintă acele vremuri  şi cu obiecte specifice strămoşilor. Clădirea datează din anul 1703 şi a fost în trecut reşedinţă episcopală. Imobilul a ocupat în acest an locul al II-lea în Topul Unităţilor de cazare din Bihor, iar restaurantulul Scorilo s-a clasat pe locul trei în clasamentul unităţilor de restaurant din judeţ. Ambele ierarhii au fost realizate de Universitatea din Oradea. Hotelul a stârnit interesul investitorilor din străinătate, care doresc să cumpere unitatea de top.

„În ultima perioadă de timp au existat opt companii străine cu care s-a negociat vânzarea hotelului. Cu două dintre acestea, negocierile au decurs foarte bine până la schimbarea situaţiei economice din SUA şi din alte ţări. Oricum, discuţiile sunt foarte avansate", spune Ovidiu Matiu, directorul hotelului. Şi acum doi ani Scorilo a fost pe punctul de a-şi găsi alt proprietar. „La ora respectivă a existat o ofertă foarte avantajoasă. Era vorba de câteva milioane bune de euro. Nu regret însă că nu am vândut", zice directorul, care nu vrea să divulge suma exactă, tocmai pentru a nu influenţa actualele negocieri.

Cheia succesului

Cu toate că nu este un hotel mare, dispunând de 18 camere şi de o suprafaţă de 950 de metri pătraţi, Scorilo impresioneazăprin serviciile oferite. Cele două restaurante şi terasa atrag clienţii. „Este un hotel de trei stele, dar acre oferă servicii de patru stele. Restaurantele sunt cele care conferă un plus de valoare hotelului. În tercut, aici mâncau 800 de persoane în fiecare zi. Avem un meniu cu 152 de feluri de mâncare, tradus în şapte limbi. Turiştii străini ne felicită de fiecare dată când mănânca aici, pentru că regăsesc preparate din Monte Carlo şi alte staţiuni", se mândreşte directorul.

Hotelul dispune şi de un apartament în care clienţii pot găsi saună şi solar, iar o noapte aici costă 1.000 de lei. După cum spuen Matiu, diferenţa se face la modul în care te ocupi de afacere. „Trebuie implicare totală. De roşia pe acre o cumperi dimineaţa şi până târiu în noapte când stingi lumina", zice directorul. În cartea de onoare au semnat de-alungul timpului personalităţi precum Mircea Geoană, Victor Ciorbea, ambasadorul Franţei în România, afaceristul Vasiel Turcu, scriitorul Adrian Păunescu şi trupe de muzicieni precum Iris, Voltaj, Bere Gratis, Pro Consul.

În celula lui Al Capone

Una dintre principalele atracţii ale locaţiei de la Scorilo este restaurantul ce se găseşte la subsolul hotelului. În anul 2004 a fost deschis ca şi o cremă amenajată în stil dacic, care păstra un stil arhaic. În luna octombrie a anului 2006, directorul s-a gândit să schimbe faţa localuiui cu un concept inedit. „S-a apelat la o firma specializată în amenajări care a transformat locaţia în restaurantul Capone. Elementele de decoraţiune sunt inspirate din viaţa celebrului mafiot italian. Pot fi găsite obiecte care fac referire la activitatea lui", spune Victoria Radu, asistent manager al hotelului.

Astfel, în interiorul restaurantului, în timp ce iau masa, clienţii pot admira poze cu Al Capone din penitenciarele în care a fost închis, fotografii cu amantele sale, articole apărute în presa italiană din acea vreme, dar şi pistoale, pălării şi paltoane identice cu cele deţinute de mafiot. Pereţii localului par scrijeliţi, sparţi şi sunt împânziţi cu pistoale, bancnote de dolari  şi cu gloanţe adevărate. Toate aceste lucruri îţi dau impresia că de afli într-o locaţie frecventată de gangsteri. „Există şi un separeu care e amenajat ca şi celula lui Al Capone. Aici au fost puse câteva gratii şi cătuşe, tocmai pentru a respecta cât mai îndeaproape o închisoare. Celula este preferată de foarte mulţi clienţi care iau masa aici", spune Victoria Radu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite