Hărţi de risc de peste 3.500.000 de lei, pentru mai puţine construcţii în zone inundabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile vor avea o situaţie exactă a zonelor cu risc de inundaţii, din arealul Crişurilor
Autorităţile vor avea o situaţie exactă a zonelor cu risc de inundaţii, din arealul Crişurilor

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri realizează hărţi de hazard la inundații, printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de peste 3.500.000 de lei. Proiectul datează din 2006, însă din cauza unor probleme legate de finanţare, a intrat în linie dreaptă abia în cursul acestui an, urmând să fie finalizat până la sfârşitul lui 2012. Aproape 400.000 de locuitori vor fi feriţi astfel de inund

„Cunoscând mai precis arealele din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, vom putea preveni inundaţiile în aceste zone de risc", a spus miercuri Sándor, director ABA Crişuri.

 Fundamentale pentru autorizaţiile de construcţii

Pásztor a precizat că două treimi din hărţi au fost deja realizate şi că acestea vor servi autorităţilor care emit autorizaţii de construcţii sau care elaborează planuri de urbanism, dar şi persoanelor care deţin un teren şi vor să afle unde e sigur să-şi ridice o locuinţă. „Uşurăm situaţia pentru toată lumea. Cheltuim de zece ori mai mult ca să salvăm o casă construită la 2 metri de apă, decât să o ridicăm în zone unde riscul este minim", a explicat Pásztor Sándor.  „În vestul Europei, există deja aceste hărţi. În Ungaria se fac în paralel cu ale noastre, urmând să fie armonizate, fiindcă inundaţiile nu ţin cont de graniţe", a mai spus directorul ABA Crişuri.

 370.000 de locuitori, feriţi de inundaţii

Până în prezent s-au efectuat zboruri în urma cărora s-a obţinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente acestuia, pentru râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb,  Ier şi Culişer. „Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi şi 370.000 de locuitori din din bazinul hidrografic Crișuri" a subliniat Pásztor Sándor.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite