Hadrian Borcea salvează vieți contra-cronometru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hadrian Borcea împreună cu Raed Arafat
Hadrian Borcea împreună cu Raed Arafat

Şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (UPU) Oradea şi coordonator al SMURD Bihor, medicul Hadrian Borcea şi-a dedicat întreaga carieră salvării de vieţi. Cel mai apreciat medic orădean spune că acest lucru îi vine natural, din pasiunea pe care o are pentru viaţă şi natură.

Hadrian Borcea (43 ani)  face de toate pentru toată lumea, mai puţin pentru sine. Doarme foarte puţin, uneori chiar deloc, pentru a apuca să salveze vieţi şi să-şi ducă la capăt toate proiectele. „Poate dacă deveneam arheolog sau silvicultor, cum visam când eram copil, nu mai avea aceste probleme", spune medicul, cu nostalgie, dar fără regrete. Născut în localitatea bihoreană Aleşd, din părinţi doctori în istorie, Hadrian Borcea s-a mutat la Oradea, pentru ca apoi să plece la facultate la Cluj. Totul pentru pasiunea sa pentru viaţă şi oameni, care l-a determinat să facă  medicina. „Până nu am participat, în timpul facultăţii, la un curs ţinut de Raed Arafat, despre medicina de urgenţă, habar nu aveam ce specializare să-mi aleg. Atunci am realizat că medicina de urgenţă e perfectă pentru mine", explică medicul. După acel moment au urmat ani de specializare şi de rezidenţiat, care l-au adus în cele din urmă din nou la Oradea, oraşul său preferat. „Puteam să stau şi în Cluj, dar m-am întors aici, pentru că oraşul acesta e pe sufletul meu", explică Hadrian Borcea.

Aprecierea salvatorului 

După 20 de ani dedicaţi medicinei de urgenţă, Hadrian Borcea rămâne la fel de fidel meseriei. Greutăţile medicinei, dar şi obstacolele funcţiei de şef sunt pentru el uşor de trecut cu vederea, cât timp sunt pacienţi care au nevoie de ajutor. „Anul în care am devenit şef al UPU a fost cel mai dificil din toată cariera mea şi asta pentru că eu mă consider coleg al medicilor de la Urgenţe, nu şeful lor. Sunt mai degrabă un coordonator", spune Hadrian Borcea. Şi dacă ar fi fost închis într-o secţie, susţine sus şi tare că ar fi renunţat să fie medic. Asta pentru că în ciuda faptului că nu a devenit silvicultor sau arheolog, cum visa când era copil, pasiunea pentru natură a rămas bine înrădăcinată în mintea şi sufletul său. „Tocmai pentru că îmi place natura am înfiinţat tabăra de vară MASH, pentru salvatori montani. Legătura dintre om şi natură trebuie să fie una de simbioză. Cu atât mai mult cu cât omul este şi medic, iar cadrele medicale trebuie să înţeleagă mediul în care salvează vieţ"", adaugă Hadrian Borcea.

Fără şpagă

Şeful de la UPU a fost primul medic orădean care a spus un „Nu" hotărât atenţiilor date cadrelor medicale. „Pentru că în mentalitatea oamenilor este atât de înrădăcinată tendinţa de a da bani medicilor, am decis să transformăm aceste atenţii în donaţii", afirmă medicul. Astfel, la UPU, la spitalul județean din Oradea, a fost instalată o cutie pentru donaţii, iar banii strânşi acolo sunt folosiți ulterior pentru investiţii utile. „Din sumele colectate am cumpărat un aparat de apă aflat la dispoziţia pacienţilor şi aparţinătorilor acestora. În plus, tot din aceşti bani, le putem oferi un ceai cald celor care vin la Urgenţe", explică Hadrian Borcea. 

Primește felicitări de la pacienții salvați

Orădenii care trăiesc datorită lui Hadrian Borcea sunt şi acum fideli medicului. Cel puţin o dată pe an, în special de Crăciun, îi trimit felicitări şi urări de bine. „Aşa am certitudinea că sacrificiile mele nu sunt în zadar", se bucură acesta.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite