Oradea: Vaccinul HPV, un cadou de 1.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Vaccinul HPV, un cadou de 1.500 de lei
Oradea: Vaccinul HPV, un cadou de 1.500 de lei

Circa şase mii de fete din Bihor ar putea avea o nouă şansă la vaccinul contra cancerului de col uterin. După eşecul din 2008, când în Bihor au fost vaccinate doar 105 fete, Direcţia de Sănătate Publică se implică într-o nouă campanie de informare.

Mercedes Szasz are 11 ani şi este elevă în clasa a cincea, la şcoala Andrei Mureşanu, din Oradea. Ea este una dintre miile de copile din Bihor care anul trecut ar fi putut să beneficieze gratuit de vaccinarea HPV, pentru prevenirea cancerului de col uterin, dar nu a făcut-o, fiindcă părinţii ei nu au fost convinşi  că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Campanie de informare
Anul acesta s-ar putea să aibă din nou ocazia de a alege între a se vaccina sau nu. În iunie 2009, Ministerul Sănătăţii a lansat oficial campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin, cu mesajul „Tu decizi pentru sănătate fiicei tale. Informează-te!”. Campania este susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi „Fondul ONU pentru populaţie“, iar în această dimineaţă a debutat şi la Oradea. „În funcţie de rezultatele campaniei, se va decide dacă se va iniţia o nouă campanie de vaccinare“, a spus Zoia Bitea, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Potrivit acesteia, în 2008, doar 105 fete de clasa a patra au ales să se vaccineze. Anul acesta, în Bihor sunt vizate 5.925 de fete, din clasele a şasea şi a şaptea.

Cadou de 1.500 de lei
Doctorul Petru Chitulea, specialist în obstetrică-ginecologie, consideră că promovarea de anul trecut a vaccinului a fost un veritabil fiasco. „Familiile ar fi putut primi un cadou de circa 1.500 de lei, pe care l-au refuzat“, spune Chitulea.
Medicul precizează că este recomandabil ca femeile să beneficieze de vaccin înainte de începerea vieţii sexuale. „Dacă nu eşti infectată, te apără, iar dacă eşti deja infectată produce anticorpi circulanţi, care în cele din urmă vor ataca virusul“, explică medicul, cu prezicarea că efectele secundare sunt minime.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite