Grădiniţele de vară salvarea părinţilor prea ocupaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce colegii lor se bucură de zilele de vacanţă la mare, la munte sau la bunici, sute de copii din Oradea sunt nevoiţi să se trezească în fiecare dimineaţă şi să meargă la grădiniţă.Ligia are cinci ani şi vine la grădiniţă pentru că părinţii i-au promis câteva zile la munte în luna august.

Deşi vacanţa a început încă de la mijlocul lunii iunie nu toate grădiniţele şi-au închis porţile. Opt grădiniţe din Oradea sunt deschise în luna august pentru copiii care nu au cu cine sta acasă în vacanţă. Pentru fiecare zi petrecută la grădiniţă, prărintele plăteşte, pentru copil, şase lei, în această sumă fiind incluse trei mese. „Am ales această variantă deoarece a fost cea mai convenabilă. Copilul nu are bunici aşa că nu aveam unde să-l ducem. Plătim în fiecare zi şase lei dar ştim că mănâncă, doarme la amiază şi socializează cu copiii de vârsta lui" a spus  Cornelia, mama lui Codruţ.

Alţi părinţi au ales această variantă pentru că sunt nevoiţi să muncească mai mult la serviciu. „Este singura posibilitate pe care o avem la îndemână. Bunicii sunt la distanţă şi nu avem cum să-i lăsăm trei luni departe de noi. În plus job-ul meu nu îmi permite să îmi iau concediu. Ne pare bine că avem un loc de muncă în astfel de vremuri" ne-a spus orădeanca Adriana Mărgineanu. Fetiţa ei Ligia are cinci ani şi înţelege că trebuie să vină la grădiniţă chiar dacă alte prietene de-ale ei stau acasă. „Vin la grădiniţă pentru că aşa trebuie. Părinţii mi-au promis că dacă voi fi cuminte în luna august mă vor duce ce ei la munte" spune Ligia. Împreună cu ea vine şi sora sa dar şi verişorul lor.  Sunt însă şi copiii care nu reuşesc să se obişnuiască cu ideea că trebuie să vină chiar şi în vacanţă la grădiniţă. „Nu îmi place la grădiniţă. Abia aştept să vină tata să mă ducă acasă" a spus Mihnea.

Program mai lejer

Educatoarele de la grădiniţa nr. 23 din Oradea nu au intrat în vacacanţă şi asta pentru că în fiecare an porţiile unităţii de învăţământ rămân deschise pentru copiii care nu au cu cine să rămână acasă. „Grădiniţa noastră este cu program prelungit şi pot spune că în această vacanţă au fost zile când am chiar şi 20 de copiii care ne-au trecut pragul. Părinţii preferă să-i aducă pe cei mici la noi deoarece ştiu că aici sunt în siguranţă", a spus educatoarea Eva Kis. Cadrele didactice fac de servciu prin rotaţie astfel încât tot timpul să fie asigurată permanenţa. Părinţii îi pot aduce pe copii de la ora 06.30 dimineaţa şi îi pot lua acasă în jurul orei 17.30.„Vin în special fraţii sau copiii ai căror părinţi nu au concediu. Fiind vacanţă, programul preşcolarilor nu este la fel de plin de activităţi ca în timpul anului şcolar.  Preferăm să-i lăsăm pe cei mici mai mult în aer liber" spune Eva Kis.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor afirmă că încearcă în fiecare an să gestioneze situaţia în aşa fel încât părinţii care nu au concediu ori sunt ocupaţi să aibe unde să-i lase pe cei mici. Astfel grădiniţele care au fost închise în luna iulie vor fi deschise în luna august iar cele deschise în iulie se vor închide în această lună, urmând însă să se redeschidă de la 1 septembrie.

Lucrări la toate grădiniţele

În aproximativ 20 de grădiţe din Oradea se desfăşoară în această perioadă lucrări care cuprind amenajări interioare şi exterioare sau amenajarea curţii cu echipamente de joacă. Totodată au loc igienizări şi dezinfecţii. În ceea ce priveşte investiţiile noi, Primăria construieşte o nouă grădiniţă cu program prelungit pe strada Liszt Ferenc, care va avea o suprafaţă de peste 2.150 mp şi o capacitate de 120 de locuri (respectiv 6 grupe cu maxim 20 de copii). Valoarea lucrărilor este de peste 3.900.000 lei inclusiv TVA.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite