Oradea: Grădinițe de vară și școala părinților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Grădinițe de vară și școala părinților
Oradea: Grădinițe de vară și școala părinților

Fundația Ruhama organizează și anul acesta grădinițe de vară și școala părinților. Cele două programe se adresează grupurilor defavorizate, excluse social, care nu conștientizează importanța educației pentru copiii lor.

Grădinița de vară și școala părinților vor fi organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Bihor, primăriile și școlile din Aleșd, Tămașda, Ciumeghiu, Vășad, Gepiș, Lugașu de Jos, Salonta, Sânnicolau de Munte, Batăr, Telechiu, Beznea și Oșorhei.
„Prin grădinițele de vară nu putem înlocui un an de grădiniță, dar îi ajutăm pe copiii preșcolari să socializeze, să se poarte în grup, să răspundă comenzilor educatoarei”, spune Daniela Tutoș, coordonatorul departamentului programe estivale al Fundației Ruhama. Copiii mai învață să prindă creionul și celelalte instrumente de scris, noțiuni elementare de aritmetică, dar și culorile și alte lucruri simple, dar absolut necesare pentru a putea face față rigorilor clasei I.

Ajută copiii să se dezvolte

Din experiența edițiilor anterioare, luna petrecută la grădinița de vară i-a ajutat foarte mult pe copii. „Clasa I este pentru toți copiii un pas important în dezvoltare. Dacă nu fac bine acest pas, pot apărea probleme de încredere în sine și randament școlar mai scăzut”, spune Tutoș.Programul grădinițelor de vară a fost demarat de Fundația Ruhama în 2006, în 11 localități, beneficiind de el peste două sute de copii. În 2007, au fost acoperite 23 de localități și peste cinci sute de copii, iar în 2008, zece localități și două sute de copii. Anul acesta se va desfășura în 12 localități și se estimează că va cuprinde 250 de copii. Toți copiii care au făcut cursurile grădinițelor de vară s-au integrat repede în clasa I și nu au abandonat școala până acum. „În sfârșit copilul meu o să fie om. O învățat tare mult luna asta”, spune Irina Lingurar, mămica unui băiețel care a participat anul trecut la grădinița estivală. Femeia speră că băiatului îi va plăcea să învețe și va ajunge mai departe decât au reușit ea și soțul ei.

Și părinții au nevoie de școală

Programul Școala Părinților a ajuns la a V-a ediție. „Prin acesta urmărim să conștientizăm părinții care este importanța educației pentru copilul lor, astfel încât în toamnă să vrea să-și înscrie copilul la grădiniță sau la școală”, spune Daniela Tutoș. Pe parcursul lunii august, părinții copiilor cuprinși în grădinița de vară, învață cum să se poarte cu copilul, cum să comunice cu ei, ce metode de disciplină există pe lângă strigăte și bătaie. Ei vor învăța de asemenea să-și încurajeze copiii și să-i determine pe aceștia să vrea să meargă la școală și să nu renunțe la prima notă mică sau prima dificultate. Cursurile grădinițelor de vară și ale școlii părinților sunt susținute de cadre didactice, asistenți educatori și mediatori școlari care au participat la cursuri de  instruire pentru a se raporta eficient și cu tact la copiii și adulții cu care vor lucre. Primăriile asigură transportul copiilor la grădiniță, iar școlile o parte a materialului didactic necesar. Fundația Ruhama va asigura, cu ajutorul sponsorilor, gustări și dulciuri, iar în pauze vor fi organizate multe jocuri distractive pentru ca micuții să îndrăgească grădinița și școala.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite