Grădina Zoologică s-a închis, dar scandalul „dispariţiei” celor 13 lei continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a avut loc primul termen în procesul intentat Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS)  de către Daiana Ghender, managerul Grădinii Zoologice. Aceasta este revoltată fiindcă RAPAS o obligă să preia o gestiune ţinută „ilegal”. În luna martie, RAPAS a început o acţiune de răspundere patrimonială împotriva lui Ghender, ca urmare a dispariţiei a peste 150 de animale de la ZOO.

Procesul dintre Daiana Ghender şi RAPAS are la bază dispariţia a circa 150 de animale de la ZOO, în urma unui inventar comandat de noua conducere a regiei care administrează Grădina Zoologică Oradea. Fiindcă Ghender a refuzat să preia gestiunea, aceasta a fost sancţionată cu zece la sută din salariul pe o lună, măsură pe care Ghender a contestat-o în instanţă, mai mult din considerente morale, decât pecuniare.

Vieţuitoare, nu bunuri

Daiana Ghender consideră că, fiind angajată pe post de administrator, nu are cum să deţină şi o gestiune. Aceasta este revoltată că, în urma inventarului, i se impută lipsa  unor animale şi se vehiculează ideea că ar fi tras foloase materiale în urma înstrăinării exemplarelor din colecţie. Într-un memoriu, Daiana Ghender arată că inventarierea s-a făcut în baza unor acte normative financiar-contabile care nu se aplică în astfel de situaţii. „În nenumărate rânduri, am semnalat în scris instituţiei, în calitate de administrator, faptul că RAPAS are obligaţia legală de a trata animalele aparţinând colecţiei ca pe nişte fiinţe vii, care au drepturi  legale, şi nu ca pe nişte bunuri, respectiv obiecte cu valoare de inventar. Mereu am invocat obligaţiile administratorului Zoo Oradea, respectiv RAPAS, de a se alinia legilor europene",  a spus administratorul Daiana Gender.  „Dacă aş fi acceptat să fiu gestionar al colecţiei Zoo, ar fi însemnat să consider aceste animale drept bunuri cu valoare contabilă, expuse comercializării, respectiv activităţilor cu caracter economic prin însăşi faptul că au valoare, pe când legea prevede sancţiuni pentru astfel de fapte, amenda ajungând de la 10.000 la 20.000 de lei", a atras atenţia Daiana Ghender.

Florin Alexandru, purtător de cuvânt la RAPAS, a declarat astăzi că preluarea gestiunii de către Daiana Ghender a fost prevăzută în fişa postului şi în regulamentul de funcţionare a acesteia.

Relocarea leilor, fără acte, dar în atenţia mediei

 RAPAS a deschis acţiune de răspundere patrimonială împotriva Daianei Ghender, pentru lipsa a aproximativ 150 de animale de la ZOO Oradea. „S-au găsit documente incomplete cu privire la moartea unora dintre animale, iar pentru mutarea leilor în parcul din Anglia nu s-a găsit vreun document", a spus Florin Alexandru, subliniind că Ghender va ajunge din nou în faţa comisiei de disciplină.

„Legalitatea sau ilegalitatea inventarierii animalelor se va decide în instanţă", Florin Alexandru, reprezentant RAPAS

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite