Oradea: Goana după rechizite goleşte buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Goana după rechizite goleşte buzunarele
Oradea: Goana după rechizite goleşte buzunarele

Moda care face furori printre fete şi băieţi obligă părinţii să scoată şi mai mulţi bani din buzunar pentru produse de firmă şi de fiţe.

În toamna lui 2009, anul şcolar nu poate să înceapă dacă elevele nu au ghiozdan, penar şi radiere cu Hannah Montana sau High School Musical, iar elevii trening şi încălţăminte sport de marcă. Telefonul mobil a devenit de asemenea un accesoriu important, motiv pentru care părinţii sunt chiar mai stresaţi decât odraslele lor, din cauza începerii şcolii. Cheltuielile pe care le au de făcut, doar pentru lucrurile strict necesare, sunt de cel puţin 300 de lei.

Totul trebuie asortat

„Geanta de anul trecut, deşi este încă în stare foarte bună, nu mai poate fi folosită în acest an. Acum vrea să-i cumpăr ghiozdan cu Hannah Montana, ca să se asorteze cu penarul. Dacă toate colegele ei şi-au luat, nu pot s-o las să se simtă mai prejos”, a povestit Iuliana Buz, mama unei fete care începe clasa a V-a.

Raul urmează să înceapă clasa a treia. Şi-a cumpărat deja caiete, acuarele, lipici, trening, cămăşi şi geantă. „Am plătit 300 de lei pe toate acestea, dar vor mai fi şi alte cumpărături de făcut, după începerea anului şcolar”, a spus Ioana Cuibuş, mama lui Raul.

Mai scump decât în SUA


Shea Isabella Bara are şase ani şi pe 15 septembrie 2009 va afla ce înseamnă şcoala. „Am înscris-o la Şcoala Generală numărul 4 Oltea Doamna. Nu am cumpărat încă decât ghiozdanul. Aşteptăm să ne dea învăţătoarea lista cu cele necesare, aşa cum ne-au sfătuit părinţii care au copii la această şcoală”, spune Sorin Bara. Acesta a locuit 14 ani în Florida şi este şocat de cât de scumpe sunt toate în România. „Totul este la preţ dublu aici. Şi calitatea este sub orice critică”, spune tatăl Sheei.

Bani de dat pe rechizite

Preţurile caietelor sunt cuprinse între 80 de bani şi 10 lei. Pentru răsfăţate există caiete parfumate, care costă chiar şi 8 lei. Un stilou costă între 7 şi 150 de lei, iar dacă este placat cu aur chiar şi peste 300 de lei. Ghiozdanul, în funcţie de calitate şi de firmă, se încadrează între 25 şi 150 de lei. Dacă elevul are nevoie şi de telefon mobil, părintele plăteşte cel puţin o sută de lei în plus.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite