„Ghid de supravieţuire", în cazul în care rămâneţi blocaţi în trafic în afara localităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a atenţionării de cod galben, care anunţă ninsori, viscol şi polei de astăzi până duminică seară,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a transmis un „ghid de supravieţuire", pentru persoanele care trebuie să pornească la drum, în ciuda condiţiilor meteorologice.

Camelia Roşca, ofiţer informare şi relaţii publice în cadrul ISU Crişana, le-a transmis bihorenilor să evite, pe cât posibil, părăsirea imobilelor. „Dacă deplasarea în exterior este totuşi necesară, evitaţi trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Nu parcaţi,  pe cât posibil, autovehiculele în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Nu atingeţi stâlpii sau firele căzute la pământ", a spus Camelia Roşca.

Pregătiţi pentru orice

Înainte de plecare, şoferii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient. „ Să porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin. Să ţineţi în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile. Să vă echipaţi corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă, anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip", a mai spus Camelia Roşca. În cazul în care rămân blocaţi în trafic, în afara localităţilor, şoferii sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta şi să pornească luminile de avarie. „Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament. Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea. Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării şi porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze", sunt recomandările transmise de către ISU Crişana.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite