„Mândru să fiu român” Sunt mândri de România și defilează cu asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Lucian a înfiinţat comunitatea „Românilor din Viena care vor să vină la un suc” şi promovează conceptul „Mândru să fiu român”. Comunitatea numără acum peste 400 de membri şi încearcă să promoveze conceptul „Mândru să fiu român”, atât pe Facebook, cât şi prin activităţi comune.

George este student cu bursă la Afaceri Internaţionale şi la Relaţii Internaţionale, la universitatea americană Webster University Viena. Lucrează la ziarul şi la barul universităţii şi, ocazional, ca ghid turistic. „Mă simt bine ca român în Viena. Austriecii au o reticenţă la străini în general, iar aceasta creşte gradual, în funcţie de ţara din care provii. Nimeni nu-ţi face statuie că eşti român, dar dacă îţi vezi de treabă şi respecţi regulile, eşti tratat bine”, a povestit George, care şi-ar dori o carieră de diplomat în România.

„Aş vrea să contribui şi eu la ceea ce mai este de făcut în ţară. Îmi plac viaţa şi condiţiile de trai de aici, aşa că voi mai rămâne o perioadă plecat. Dacă mi se va da ocazia să fac ceva important, mă voi întoarce”, a spus George, care crede că în România, oamenii ar trebui să fie mai uniţi, mai responsabili, să vorbească mai puţin şi să treacă la fapte.

Le e mai ușor împreună

Ioana Benea (20 ani), este din Brașov și studiază la Facultatea de Științe Economice din Viena. „La început mi-a fost greu aici, singură și departe de casă. Lucrurile s-au schimbat, grație grupului de pe facebook. Am înțeles că nimeni nu poate să-ți fie mai aproape decât cel cu care împarți naționalitatea. Orice tânăr ar trebui să fie mândru de țara și naționalitatea sa și să o reprezinte oriunde în lume", spune Ioana. „ Eu sunt mândră că sunt româncă și nu mi-e rușine să recunosc, chiar dacă unii străini reacționează ciudat când aud de unde vin, din cauza imaginii pe care o au asupra României și consider că nu e bine să judeci un om înainte de a-l cunoaște. Sunt ambițioasă și îmi doresc, alături de alți studenți români, să îmbunătățim imaginea țării noastre în toată lumea și să demonstrăm tuturor că este plină de valori care necesită să fie scoase la suprafață", spune Ioan, care nu s-a hotărât încă dacă se va întoarce sau nu în România.

Românii, în posturi de conducere

Ioana Boroș are 18 ani și studiază economia la Viena. A locuit la Oradea până la 12 ani, după care s-a mutat în Olanda. „Încă mă consider orădeancă", spune tânăra, care este mândră să fie româncă, din mai multe motive. „Sunt mândră când mă gândesc la cât de apreciați sunt românii peste hotare. În ciuda faptului că sistemul nostru de învățământ s-a degradat foarte tare, mulți români au reușit să ne facă mândri, ocupând posturi foarte bine plătite în străinătate. Căldura și ospitalitatea românilor și faptul că avem tradiții care s-au păstrat atât de bine de-a lungul timpului sunt alte două aspecte care mă fac să mă simt mândră că sunt româncă", explică Ioana.

image

George Lucian și Ioana Boroș

Cum a luat ființă pagina „Români din Viena care vor să vină la un suc"

George Lucian povestește că, atunci când a ajuns la Viena și-a dorit să cunoască alți români și să creeze o comunitate românească. „La început, vinerea de exemplu, rezervam o masă sau două la o terasă și îmi chemam cei câțiva prieteni români din Viena. Atunci ne strângeam 10-15 persoane. După care am creat pagina de facebook: "Românii din Vienna care vor să vină la un Suc" . Astăzi avem peste 410 de membri și numărul crește cu fiecare activitate sau petrecere pe care o fac", spune George. „În ultimele câteva luni, pe lângă mersul în club, eu închiriez un bar complet, și acolo organizez petrecerile românești, cu muzica romnească și zeci de români", relatează George, subliniind că pagina de facebook nu are doar scopul de a anunța petreceri.  „Se dau anunțuri de tot felul, îi contactezi pe cei pe care i-ai cunoscut la petreceri. De când cu grupul acesta, mulți români au format perechi cu alți români de pe aici", spune George. De când a fost format grupul, imaginea sa principală a fost „Proud to Be Romanian". „La toate petrecerile printez o mulțime de steaguri ale României, logouri cu „Proud to be Romanian" și fluturași cu evenimentele viitoare", spune George. Acesta are un proiet nou, intitulat „Românii din Viena care vor să vină la un fotbal".

Oamenii sunt la fel, oriunde ai fi

George spune că a trăit și momente grele în Austria, majoritatea legate de administrație și de poliție. „Și aici politiștii sunt tot oameni. Deși în general sunt corecți, asta nu se întâmplă tot timpul", a constatat George, pe propria piele. „Într-o zi am parcat și am plecat să iau masa, după care, când m-am întors, aveam capac pe roată și înștiintare de la poliție. Am sunat și mi-au spus să mă prezint le secție, iar după ce am ajuns acolo, mi s-a spus că doamna lângă care parcasem inițial a făcut o plângere împotriva mea, că i-am atins/zgâriat mașina și am plecat de la locul faptei. Politiștii mi-au spus că pe ei nu îi interesează pagubele la mașina dânsei, dar că eu trebuie să le platesc 500 de euro pentru că am plecat de la locul accidentului. Eu bineînțeles că nu făcusem nimica și nu atinsesem nicio mașină. După câteva ore la secție, unde eram eu împotriva a cinci politiști, am reușit să îi conving că nu am atins mașina doamnei. În cele din urmă am ieșit cu basma curată și fără a fi nevoit să plătesc nimic, dar cu mult stres și câteva săptămâni de plimbări pe la instituții", povestește George.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite