Gazon austriac pentru liniile de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terasamentul liniilor de tramvai a fost înverzit într-o stație pentru reducerea poluării fonice. Gazonul de pe terasamentul liniilor de tramvai din cartierul Cantemir reprezintă un proiect pilot la nivel național.

Orădenii privesc încântați bucata de gazon ce schimba imaginea stației de tramvai din cartierul dimitrie Cantemir. „Este foarte frumos. În sfârșit se face ceva de nivel european, dar nu înțeleg de s-a oprit. Nu pot crede că doar atât este tot", spune Vasile Varga în timp ce așteaptă tramvaiul. Camelia Gonea apreciază și ea stația amenajată. „Stau în apropiere. Nu-mi dau seama dacă s-au redus vibrațiile și zgomotul, dar arată bine", spune femeia. Dacă așa nu i-ar mai tremura toată mobila în casă, ar vrea să se înverzească toate liniile de tramvai.

Proiect pilot
Gazonul pe terasamentul liniilor de tramvai este proiect pilot național. „Stația verde este un proiect pilot pentru diminuarea vibrațiilor și a zgomotului și pentru estetizarea spațiului dintre calea de rulare, un concept inovator", spune Carmen Tocuț, inspector relații cu publicul al Regiei de Transport Local Oradea (OTL). Stația a fost amenajată de angajații regiei. Gazonul a fost oferit de o firmă din Austria care oferă soluții de amortizare a zgomotelor și vibrațiilor. „Soluția este dintre cele mai agreate în marile orașe europene. Urmează să facem un studiu pentru a afla părerea orădenilor despre ea și impactul pe care îl are asupra mediului", precizează Tocuț. Dacă soluția stației verzi va fi agreată, se va elabora documentația necesară pentru a continua. „Extinderea proiectului depinde în mare măsură și de costurile pe care le presupune. Gazonul oferit de firma austriacă rezistă bine, dar nu știm dacă regia și-l poate permite", adaugă ea.

Costuri, în funcție de calitate
Căile de rulare a tramvaielor din Oradea au o lungime de peste 16 kilometri. Gazonarea stațiilor de tramvai ar costa între 3.240 și 8.640 de euro, dar o licitație poate scădea costurile, în funcție de calitatea gazonului. Gazonarea liniilor pe toată lungimea poate costa între 144.000 și 384.000 de euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite