FOTO Garsoniere construite fără autorizaţie, adevărate „bombe cu ceas“ pentru cumpărători naivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii unor garsoniere construite pe terasa unul bloc de pe strada Podului din Oradea riscă să le ia foc locuinţele, oricând folosesc electricitatea.  Proprietarii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a constatat că s-au folosit materiale de cea mai proastă calitate, fapt ce pune în pericol siguranţa locatarilor, dar şi că totul s-a făcut fără autorizaţie de construcţie.

În urmă cu aproximativ o lună, Lavinia Catrinar a cumpărat o garsonieră pentru fiica sa, pe strada Podului, unde Ovidiu Şimăndan, persoană fizică autorizată, a construit 12 locuinţe, pe terasa unui bloc. „Am dat 12.800 de euro, pe o garsonieră de circa 24 mp", spune Lavinia Catrinar, căreia nu i-a luat mult să-şi dea seama că nu a beneficiat de o super-ofertă, ci că, dimpotrivă, dincolo de aspectul cochet al garsonierelor, stau pericole la tot pasul. „Am vrut să schimb prizele şi am chemat un electrician, care mi-a spus că, la cea mai mică scânteie, locuinţa riscă să ardă ca o torţă, fiindcă totul este construit pe structură de lemn, iar materialele folosite nu sunt ignifuge", a spus Catrinar. Aceasta a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bihor care, în urma controlului efectuat, a constatat mai multe nereguli. „Inspectorii mi-au spus că lipseşte elementul cel mai important din acoperiş şi că acesta poate să cadă oricând peste noi", a mai spus Lavinia Catrinar.

Şoareci, inundaţii, pereţi distruşi

Dacă aceasta se plânge de riscul unui incendiu sau de faptul că parchetul laminat este montat pe nişte plăci sub care este un spaţiu de gol de circa 15 cm, vecina sa de palier, Ramona Pletea, are mai multe nemulţumiri. „Am cumpărat garsoniera cu banii strânşi în ani de muncă în Spania, cu 13.500 de euro. Printr-o gaură din parchet mi-a intrat în casă un şoarece, îmi curge apa pe jos în baie de fiecare dată când fac duş, iar pereţii sunt ca din hârtie, distruşi. A trebuit să dau 700 de lei, ca să fac pod deasupra garsonierei", s-a plâns  Ramona Pletea. „Trebuie făcut ceva pentru ca acest constructor să nu mai înşele alţi oameni", a spus orădeanca.

Lavinia Catrinar spune că s-au folosit materiale care nu sunt ignifuge Ramona Pletea a primit CF deşi garsoniera a fost ridicată fără autorizaţie de construcţie Garsoniere construite fără autorizaţie, pe un bloc de pe strada Podului

Dă click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu garsonierele „cutii de chibrituri“

Cu CF, dar fără autorizaţie de construcţie

Atât Lavinia Catrinar, cât şi Ramona Pletea şi ceilalţi cumpărători ai garsonierelor de pe strada Podului numărul 23, au primit CF-ul locuinţelor, deşi, potrivit informaţiilor primite de la autorităţi, locuinţele au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie, fapt ce face imposibilă, conform legii, notarea în Cartea Funciară. „Nu există autorizaţie de construcţie pentru garsonierele respective, iar notarea în CF se face numai pe baza autorizaţiei de construcţie", a spus Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea. Pentru a lămuri misterul modului în care au fost vândute aceste garsoniere, reprezentanţii ISC Bihor au solicitat Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI)  Bihor actele care au stat la baza notării în CF a locuinţelor, în condiţiile în care acestea au fost executate fără autorizaţie şi fără să se fi efectuat recepţia la terminarea lucrărilor. Marcel Dragoş, directorul de la OCPI Bihor, a explicat, pentru „ADS Oradea", cum s-a realizat înscrierea în CF a locuinţelor respective. „Pentru noi e clară situaţia. Ovidiu Şimăndan a cumpărat terasa blocului, după care a făcut o vânzare în cote părţi a terasei, care figurează ca apartamentul 61 din blocul respectiv. Din actele pe care le avem noi, nu rezultă că ar fi construit garsoniere. Notarea în CF s-a făcut pe baza unui act de apartamentare încheiat la notar, semnat de către Şimăndan şi ceilalţi 12 coproprietari, care practic au cumpărat părţi din terasă", a explicat Marcel Dragoş.

Continuă să construiască garsoniere „bombe cu ceas"

 Lucian Chindlea, purtător de cuvânt la ISC Bihor, a spus că Ovidiu Şimăndan a fost amendat la începutul acestui an, cu 5.000 de lei, fiindcă începuse lucrările la garsoniere, fără  acordul inspectoratului. „I-am impus atunci să expertizeze lucrările deja executate şi să intre în legalitate", a spus Lucian Chindlea. Între timp însă, Şimăndan a intăbulat garsonierele, deşi nu a obţinut nici până astăzi autorizaţie de construcţie. „În urma controlului efectuat luna aceasta, am constatat deficienţe majore în executarea lucrărilor de instalaţii electrice interioare şi nerespectarea cerinţelor privind calitatea materialelor, care pot avea consecinţe foarte grave asupra sănătăţii şi chiar vieţii celor care locuiesc acolo", a spus Lucian Chindlea. „S-au folosit materiale de cea mai proastă calitate", a subliniat Chindlea. Acesta a spus că ISC Bihor aşteaptă răspuns de la Primăria Oradea şi de la OCPI Bihor şi că nu este exclusă sesizarea parchetului, având în vedere faptul că, prin calitatea proastă a lucrărilor executate, este pusă în pericol siguranţa cumpărătorilor.

Au cumpărat în cunoştinţă de cauză

Mulţumit de business-ul făcut cu cele 12 garsoniere de pe strada Podului, Ovidiu Şimăndan a început lucrările la un alt proiect similar, pe strada Cazaban, tot fără autorizaţie de construcţie - pentru care a fost deja amendat cu 10.000 de lei, de către ISC Bihor. Contactat de „ADS Oradea", Ovidiu Şimăndan s-a declarat mulţumit de calitatea lucrărilor efectuate, deşi a recunoscut că a fost amendat în repetate rânduri, din cauza lipsei autorizaţiei de construcţie. „Nu am făcut nimic ilegal, voi obţine autorizaţiile necesare. Nu mă tem pentru siguranţa celor care au cumpărat garsonierele. Totul e făcut după un proiect, cu materiale ignifuge", a spus Şimăndan. „Oricum, cumpărătorii au semnat, la notar, că au luat la cunoştinţă starea de fapt şi de drept în care se aflau locuinţele", a spus constructorul.

 

 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite