Oradea: Portret/Constantin Garbis îi încântă pe orădeni cu muzica sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Constantin Garbis îi încântă pe orădeni cu muzica sa
Oradea: Portret/Constantin Garbis îi încântă pe orădeni cu muzica sa

Costantin Garbis încântă orădenii cu muzica sa de 15 ani. Concertele au loc chiar în centrul oraşului, iar orădenii se arată foarte încântaţi de prezenţa lui.

Profesor de canto şi chitară, în concedii Constantin concertează în Oradea, unde şi-a început „cariera” de artist stradal.  „Totul a început în ’96, când mă aflam într-un tur al României. Am ajuns în Oradea şi am rămas fără bani. A trebuit să cânt pentru nişte bani. Orădenii au fost foarte receptivi, m-au ascultat şi m-au iubit de la început. Şi de atunci mi-am propus ca în fiecare an să mă întorc aici şi să cânt pentru ei”, spune mândru Constantin Garbis. De atunci continuă să vină în Oradea pentru a cânta şi a încânta, singurul loc unde concertează este strada. „De doi ani nu am mai fost în Oradea şi mi-a fost foarte dor să ajung din nou aici. Acum sunt în concediu şi stau o lună în oraş. Publicul orădean este foarte receptiv la muzica de calitate. Aşadar mă apreciază şi mă iubesc, nu puteam să nu vin să le cânt din nou”, povesteşte Constantin.

Profesor de chitară şi canto

Constantin este profesor de chitară şi canto la Casa de cultură I.N Roman din Medgidia, judeţul Constanţa. El s-a născut într-o familie de muzicanţi, de unde şi înclinaţia lui spre muzică. „Sunt din famile de muzicanţi. Tatăl meu a fost bateristul formaţiei Televiziunii Române. A cântat alături de artişti cunoscuţi ca Horia Moculescu sau Corina Chiriac. Toată familia mea a cântat, aşadar, nu puteam eu să nu duc mai departe tradiţia familiei mele”, povesteşte artistul.

Salvamar cu handicap

La doar 16 ani Constantin a avut un accident de motocicletă şi a rămas cu un handicap la membrele inferioare. Asta nu l-a împiedicat însă să facă tot ceea ce şi-a propus. „Nu am făcut bani din muzică toată viaţa. Timp de 15 ani am fost salvamar. Toată lumea se mira cum cu handicapul meu am putut face această meserie. Ei bine, le-am arătat că se poate”, spune Constantin. Artistul a luat prima dată chitara în mână la 16 ani şi de atunci nu a mai renuţat la această pasiune. În toţi aceşti ani el a cântat la nunţi, apoi la restaurante în Constanţa, apoi în Sighetul Marmaţie. Acolo a poposit timp de cinci ani, şi în acelaşi timp a fost şi baterist şi chitarist al grupului „Faraoni”. Apoi s-a întors acasă, unde a început să predea lecţii de chitară şi de canto copiilor din Medgidia. „Îmi place enorm să lucrez cu copiii. Am avut o elevă care a ajuns la Megastar. Sunt foarte mândru de ea. Vă daţi seama, a cântat în faţa Aurei Urziceanu, care este o  artistă de mare valoare. Ţin minte că exersam foarte mult cu eleva mea. Stăteam toată noaptea în Casa de Cultură, am muncit enorm”, spune Constantin.  Artistul îşi îmbogăţeşte repertoriul frecvent. El cântă piese ale multor artişti cunoscuţi, români şi străini, dar şi propriile compoziţii. „Cânt din dragostea de a cânta pentru lume. Vreau să le arăt tinerilor ce se poate face cu o simplă chitară”, spune Constantin. Şi reuşeste acest lucru pentru că nu puţini sunt tinerii care-i cer sfaturi în ceea ce priveşte cântatul la chitară.

Profil
Născut
 În 1956 la Medgidia, judeţul Constanţa
Familie
Necăsătorit, are trei copii
Studii
Şcoala Profesională din Râmnicu Sărat
Şcoala de Artă Populară din Constanţa
Experiență
Muzician

Întrebări şi răspunsuri
Care este artistul tău preferat?
Sunt doi artişti pe care îi respect enorm şi îi ascult oricând cu mare plăcere. Inegalabilul şi inconfundabilul Aurelian Andreescu. Şi bineînţeles Ştefan Bănică Jr.
Îi cunoşti pe idolii tăi?
Da, pe Ştefan Bănică Jr. L-a întălnit chiar aici în Oradea. Este un om extrordinar.

Ce-i place
Îmi plac foarte mult oamenii care cred în ei. Îmi place de exemplu de orădeanul Sanyi Lungu, care este un mare sportiv.
Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care nu au o cultură, oamenii care nu vor să înveţe şi să ştie mai multe lucruri. Şi nu-mi plac oamenii care nu au încredere în ei înşişi.

 
 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite