Oradea: Fundația "Cetate Durgheu", evacuată din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Fundația "Cetate Durgheu", evacuată din Cetate
Oradea: Fundația "Cetate Durgheu", evacuată din Cetate

Fundaţia Culturală „Cetate Durgheu” este evacută din Cetate de Consiliul Local.

Fundația a închiriat 271,54 de metri pătrați în Corpul G din Cetatea Oradea în anul 1998. La începutul anului 2007, fundația a fost notificată să evacueze până la data de 10 februarie 2007, spaţiul ocupat. "Notificarea a fost impusă în baza anexei procesului verbal de control nr. 124/2000 emis de Inspecţia Judeţeană în Construcţii prin care se arată că Corpul G se află într-un proces de degradare, existând riscul accidentării utilizatorilor sau a persoanelor care circulă în acea zonă", se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea. Fundaţia Culturală „Cetate Durgheu” nu a evacuat spațiul, iar municipalitatea a cerut evacuarea prin instanță.

Evacuați de instanță

Judecătoria Oradea a dispus la 31 martie 2009 evacuarea fundației. "În data de 28 mai 2009 s-a procedat la punerea în aplicare a dispoziţiilor Sentinţei Civile nr. 6750/2007 prin executorul judecătoresc Bucurean Ioan.Intrarea în spaţiul situat în Cetatea Oradea, Corp G s-a facut cu acceptul domnului Durgheu, reprezentantul fundației, care a permis reprezentanţilor Administraţiei Imobiliare Oradea şi a executorului judecătoresc accesul în spaţiu, dar apoi a părăsit imobilul îndreptandu-se către sediul Primăriei Oradea. Bunurile evacuate au fost inventariate şi au fost depuse la magazia Administraţiei Imobiliare Oradea, situată pe strada Barcăului, acestea putând fi recuperate, în urma unei solicitări.Personalul instituției nu a ridicat nici o lucrare de artă, acestea fiind ridicate de către fiul domnului Durgheu. Persoanele prezente la evacuare nu au comis nici un abuz, din contră au procedat la punerea în aplicare a legii, respectiv punerea în executare a unei sentinţe civile irevocabile", se mai arată în documentul primăriei.

Scandal pentru spațiu

Cornel Durgheu a formulat însă o plângere penală împotriva executorului judecătoresc, Bucurean Ioan, motiv pentru care evacuarea a fost temporar sistată, conform legii. Acesta mai susține că nu toate spațiile pe care le-a închiriat în Cetate sunt cuprinse în sentința de evacuare, lucru contrazis însă de reprezentanții Administrației Imobiliare."În ceea ce priveşte atribuirea unui alt spaţiu cu altă destinaţie pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu”, domnul Durgheu Cornel a depus la sediul Administraţiei Imobiliare Oradea o solicitare în acest sens, în urma căreia i s-a prezentat lista spaţiilor care în momentul de faţă nu sunt grevate de nici un contract de închiriere sau de comodat. Acesta  a refuzat însă spaţiile prezentate pe motiv că nu corespund cerinţelor sale. Prin urmare, Consiliul Local prin Administaţia Imobiliară Oradea este obligat să treacă la efectuarea măsurilor de evacuare ce se impun pentru a preveni producerea de prejudicii şi în vederea preîntâmpinării accidentelor care ar putea avea loc", se arată în documentul emis de primărie.  

Durgheu acuză primăria de furt

"Se face o confuzie, voită sau nevoită, între fundație și atelierul sculptorului Durgheu", a declarat azi Cornel Durgheu. El a precizat că fundația nu mai funcționează de doi ani în Cetate. "Atelierul funcționează în Cetate din 1994. În atelier am înființat și fundația, pentru a veni în sprijinul cetății și al Facultății de Arte", explică Durgheu. "Este un furt calificat ce se întâmplă acolo, mi-au sustras bunurile, au dus vreo trei camioane cu tablouri, sculpturi, ustensile de lucru și piese de mobilier. Din 2001 le-am cerut un spațiu doar pentru atelier, iar ei mi-au venit vara aceasta cu oferte de demisoluri de zece până la treizeci de metri pătrați. Aștept să mi se dea un spațiu și să mi se aducă lucrurile înapoi. Fac apel și la justiție să se autosesizeze", este poziția profesorului Cornel Durgheu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite