Oradea: Edyed Francisc crează instrumente muzicale arhaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Edyed Francisc crează instrumente muzicale arhaice
Oradea: Edyed Francisc crează instrumente muzicale arhaice

Edyed Francisc s-a săturat de sunetele sintetice ale instrumentelor electronice şi s-a apucat să construiască instrumente muzicale arhaice, care au un sunet total diferit de ce se aude astăzi la radio.

Fero, cum îl cunoaşte lumea, construieşte instrumente muzicale arhaice de cinci ani. El a învăţat singur cum să facă aceste instrumente. “Am început cu tobe din butuci de lemn. Au fost primele instrumente pe care le-am făcut. Normal că nu mi-au reuşit foarte bine dar am perseverat şi până la urmă am reuşit. Sunt autodidact, tot ce ştiu despre acest tip de instrumente am învăţat singur, fără vreun ajutor”, spune Fero.

Creator şi cântăreţ
Fero nu doar construieşte instrumente musicale arhaice ci le şi foloseşte, împreună cu colegii. “Sunt unul dintre componenţii trupei de muzică tribală “Nagual”. Toate instrumentele pe care le folosim sunt făcute de mine. Folosim tobe, trâmbe, zornăitoare. Excepţie face chitara rece, pe care nu o fac eu”, spune Fero.  La fel ca şi în cazul construcţiei de instrumente musicale, Fero a învăţat tot singur să le şi folosească. “Ştiam să cant la chitară, dar instrumentele pe care le fac eu am învăţat tot singur să le folosesc. Sunt foarte pasionat de aceste instrumente şi implicit de sunetele care pot fi produse cu ele”, povesteşte Fero.

Expoziţii la târguri naţionale
Fero a participat la mai multe târguri naţionale, unde şi-a expus instrumentele realizate. “Primii care m-au invitat la festivalul de artă neconvenţională din Sibiu au fost cei de la Teatrul Gong din Sibiu. Acolo am susţinut şi un concert împreună cu colegii mei şi am avut şi o expoziţie cu instrumentele muzicale. De atunci am fost invitat peste tot, la târgurile meşterilor populari şi la festivaluri medievale”, spune Fero. Preţurile unor astfel de instrumente nu sunt foarte mari, de exemplu un tulnic (instrumente musical de suflat, asemănător cu buciumul) costă 20 de lei, la o mărime de 25 cm, dacă tulnicul este  mai mare, preţul creşte. O tobă din butuc de lemn costă 50 de lei. “Cei care apreciază adevărata artă cumpără aceste instrumente pentru décor. Sunt foarte mulţi cărora le place cum arată de exemplu un tulnic într-o casă cu design rustic. Eu fac asta în primul rând din pasiune, nu mă gândesc la bani niciodată dar ei vin, fără să fac foarte mult efort în acest sens”, spune Fero. Partea brută a instrumentelor este făcută în satul Finiş, de lângă Beiuş, unde locuieşte mama artistului, iar finisările sunt făcute în micul atelier pe care Fero îl are la el acasă, în Oradea.

Întrebări şi răspunsuri
Toată viaţa vrei să faci instrumente muzicale arhaice?
Da, fără discuţie. Eu m-am regăsit în construcţia de instrumente, este pasiunea mea, iar faptul că pot şi trăi din asta este tot ce mi-am dorit.
Te-ai gândit să mai faci şi altceva?
Nu, nu-mi doresc să fac altceva. Ce am acum este tot ce-mi doresc.
Ce-i place
Lui Fero îi plac ieşirile în natură, în special la munte şi mâncărurile tradiţionale.
Ce nu-i place
Artistului nu-i place mâncarea gen fast food şi oamenii cu lanţuri groase la gât.
Profil
Născut
La 3 mai 1978, Beiuș
Studii
Liceul Constantin Brâncuși, Oradea
Familie
Necăsătorit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite