Oradea: Francezii amenajează peşterile din judeţul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Francezii amenajează peşterile din judeţul Bihor
Oradea: Francezii amenajează peşterile din judeţul Bihor

Consiliul Judeţean a început un proiect prin care doreşte să încurajeze dezvoltarea turismului în zona Parcului Natural Apuseni.

Peşterile Vadu Crişului, Ungurului, Meziad, Fânaţe, Porţile Bihorului şi Câmpeneasa vor fi amenajate cu bani europeni, de Consiliul Judeţean Bihor, în colaborare cu specialişti speologi români şi francezi.

Speologii francezi au făcut deja primele cercetări în peşterile vizate de acest proiect şi sunt încântaţi de potenţialul turistic găsit în Bihor. Aceştia atrag însă atenţia asupra necesităţii cercetării peşterilor respective, înainte de începerea oricărui proces de amenajare, pentru a nu distruge patrimoniul cavităţilor respective, care ar putea fi foarte valoros. „Orice dezvoltare turistică trebuie precedată de cercetarea şi conservarea patrimoniului”, a spus Marcel Meysonnier, consilier francez în tehnică speologică.

„Există un patrimoniu valoros, istoric, arheologic, care trebuie pus în valoare. Peşterile sunt o arhivă culturală, veche de zeci de mii de ani”, a declarat Bernard Gely, specialist în studiul peşterilor ornate. „Amenajările vor consta în acces de la şosea până în gura peşterii, parcări, spaţiu de primirea turiştilor, iluminare şi căi de acces în interior”, a precizat Viorel Lascu, coordonatorul acestui proiect.


CITEȘTE ȘI

Parcul Apuseni, ispită pentru europeni

Carne bio și gospodării țărănești mărci made în Parcul Natural Apuseni

Moarea raiul de lângă noi (GALERIE FOTO)


Citește ce peșteră ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO, în opinia specialiștilor francezi, pe oradea.adevarul.ro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite