Fostul director al C.N.A.D.R, Dorin Debucean, trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 1.2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Dorin Debucean fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. Bucureşti (C.N.A.D.N.R.) şi adjuncta acestuia Alina Istrate, fost director general adjunct al C.N.A.D.N.R

Dorin Debucea, fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. Bucureşti (C.N.A.D.N.R.) este acuzat de  abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată,  fals intelectual,  uz de fals, şi  conflict de interese, în formă continuată. În cazul adjunctei acestuia, Alina Istrate, acuzele care i se aduc se referă la complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

"În cursul anului 2008, Debucean, în calitate de director general al C.N.A.D.N.R. şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, jud. Cluj către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro", se arată în comunicatul transmis de DNA Ordaea.

Fostul director a luat această decizie în mod nelegal întrucât nu exista iniţiativa consiliului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale a acţionarilor şi mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. El a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administraţie au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei. De asemenea, a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor.

"În demersul său, Debucean Dorin Gavril a fost ajutat de inculpata Istrate Natalia Alina, director general adjunct al C.N.A.D.N.R., care a dispus întocmirea unor note de fundamentare, a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor o notă de fundamentare şi a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie", se mai arată în comunicatul de presă al DNA Oradea .

În cursul anilor 2007 şi 2008, Debucean, în calitate de director general adjunct al C.N.A.D.N.R. şi director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către Sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat plăţile către această firmă în condiţiile în care, în ultimii 5 ani, a avut relaţii comerciale cu această societate comercială care i-au adus beneficii.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând ambilor inculpaţi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite