Focarul de infecție din coloniile de romi din Cheț, mai mare decât s-a crezut inițial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a extins verificările de la 49 la 70 de persoane, care ar putea fi infectate cu Trichinella. Toate aceste persoane provin din coloniile de romi din localitatea Cheț și există suspiciuni că ar fi vorba de doi porci sacrificați fără teste, nu doar unul.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a demarat ancheta epizootologică în localitatea Cheţ. „Persoanele anchetate au declarat ca au consumat carne dintr-un porc sacrificat în perioada 2 - 6 octombrie, de către familia Kerekes Arpad și Ibolya din localitatea Cheț. Kerekes Arpad a achiziţionat o suină de sex feminin de aproximativ 2 ani şi 200 kg, de la Nagy Istvan, tot din localitate Cheț,  cu intenţia de a sacrifica animalul pentru consum familiar", spune Mircea Gelu Budău, director DSVSA Bihor. „În baza unor practici devenite uzuale în această colonie de romi, din cauza statutului ecomonic al locuitorilor, mai multe familii contribuie cu cote părţi la suma necesară achiziţionării animalului ce urmează a fi sacrificat, carnea rezultată urmând să fie împărţită între familiile care au contribuit financiar sau care vor contribui ulterior după încasarea ajutorului social de la stat", explică Mircea Gelu Budău. Acesta subliniază că niciuna dintre persoanele care au participat la sacrificare și au beneficiat de carne nu a solicitat efectuarea examenului de specialitate obligatoriu pentru depistarea tricinella.

Doi porci

Din cauza reticenţei locuitorilor privind declararea unor date referitoare la consum,  precum şi a unor date contradictorii privind data achiziţionării şi sacrificării suinei, există probabilitatea  ca în incident să existe şi alţi consumatori care nu au putut fi identificați, precum şi posibilitatea ca în incident să fi fost sacrificate cel puţin 2 porcine. Din acest motiv DSP Bihor a luat decizia să supună la teste clinice şi paraclinice nu doar cei 49 de consumatori identificaţi cu ocazia anchetei ci un număr  de aproximativ 70 persoane, dintre care doar 28 prezintă simptomatologie ce poate fi asociată cu infestaţia de Trichinella.

Ultimele două kilograme, confiscate

 După ce au verificat toate persoanele posibil implicate în acest episod, inspectorii DSVSA Bihor au mai găsit două kilograme de carne suspectă la o singură familie (Varga Zoltan și Tolcser Margit), întreaga cantitate fiind confiscată. „Localitatea este un focar endemic de trichineloză, ultimul focar fiind diagnosticat în septembrie 2009", a spus Mircea Gelu Budău. Persoanele care au vândut și sacrificat porcinele au fost sancționate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite