Oradea: Florin Lăzău este un artist în slujba legii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Florin Lăzău  este un artist  în slujba legii (GALERIE FOTO)
Oradea: Florin Lăzău este un artist în slujba legii (GALERIE FOTO)

Orădeanul este singurul artist criminalist din ţară care face portrete robot în creion şi are un atestat care-i permite să predea această meserie oriunde în lume.

PROFIL
Născut. 27 iulie 1975, Oradea
Studii. Şcoala militară de subofiţeri de poliţie din Câmpina; Facultatea de Drept în Oradea
Familie. Căsătorit, are trei copii, doi băieţi şi o fată


Florin a fost pasionat de desen încă din copilărie. Îi plăcea în special grafica, desena din creion tot ceea ce putea. Cu toate acestea, nu s-a axat pe grafică la şcoală. El a terminat Şcoala de subofiţeri de poliţie din Câmpina. „Mi-a plăcut să desenez de când eram copil, am avut întotdeauna înclinaţii spre aşa ceva. Cu toate acestea, pot spune că am început efectiv să desenez abia în 2003, când au apărut programele specializate pe portret robot, în fiecare judeţ. Atunci, a apărut şi la noi, iar pe mine m-au interesat foarte mult”, povesteşte ofiţerul.

Specialist în portrete robot
Florin Lăzău este specialist în realizarea portretelor robot, pe baza declaraţiilor unor martori, dar şi în îmbătrânirea facială şi în reconstrucţie facială. „Pot să realizez portretul robot al unei persoane pe baza descrierilor unor martori oculari. Pentru îmbătrânirea facială, am nevoie de poze ale familiei şi ale persoanei căreia îi fac îmbătrânirea, iar reconstrucţia facială se face după un craniu existent”, spune Florin.
Când a început să deseneze portrete robot, Florin a fost trimis la un curs de specializare. Acolo a învăţat mai multe despre secretele acestei meserii. „Am fost la un curs de pregătire şi m-am evidenţiat la acest curs şi am fost încurajat să îmi continui specializarea în acest domeniu. Actualul şef al Poliţiei Cluj m-a îndrumat foarte mult, el este mentorul meu, am învăţat multe de la el”, povesteşte poliţistul.
Tot în aceeaşi perioadă, Florin a început şi cursurile la Şcoala Populară de Artă din Oradea, specializarea grafică. „Sunt autodidact, am învăţat singur foarte multe lucruri pe care le ştiu acum. Cu toate astea, am considerat că mi-ar fi de folos să mă înscriu la o şcoală de specialitate, să am cunoştinţe aprofundate în domeniul graficii. Aşadar, am făcut trei ani de grafică la Şcoala de Arte Francisc Hubic din Oradea”, spune Florin.
Florin realizează portrete robot de cinci ani, dar înainte el a lucrat tot în cadrul poliţiei: la biroul de Ordine Publică, un an, iar apoi la biroul Furturi Auto, până în 2003. El spune că se simte norocos că poate să facă această meserie şi că este susţinut de conducerea instituţiei şi de colegi, care au tot mai multă încredere în el. Datorită acestui fapt, a fost susţinut de IPJ Bihor să meargă în SUA pentru a participa acolo la cursuri de specializare. „În 2008, am participat la un curs de artă criminalistică în Statele Unite. Acolo am făcut un schimb de experienţă cu omologii mei americani şi am învăţat multe unii de la alţii. Chiar am fost solicitat să merg, din nou, să le mai împărtaşesc câte ceva din metodele mele de muncă. Mi-a fost foarte folositor un asemenea curs”, povesteşte ofiţerul.



Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă artistul cu poliţistul?
Foarte bine, eu m-am regăsit în meseria asta. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Pot spune că arta vine în slujba legii.

Aţi cochetat vreodată şi cu pictura?
N-am încercat să pictez, dar probabil că aş încerca dacă aş avea un atelier pentru aşa ceva. Nu prea am timp să încerc să pictez, fac portrete din creion aşa pentru mine, dar de pictat poate o să mă apuc la pensie, când o să am timp.




Ce-i place
Florin spune că este un familist convins, aşadar îi place să-şi petreacă timpul liber cu familia. Pe lângă asta, îi place să facă mişcare, dar pentru asta nu are foarte mult timp.

Ce nu-i place
Florin spune că nu-i place faptul că tinerii români pleacă de la noi din ţară să muncească în străinătate şi nu stau aici să facă ceva pentru ţara lor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite