Oradea are acces la credite în valută cu dobândă mică, datorită evaluărilor Fitch Ratings

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea poate accesa credite cu o dobândă mai mică
Oradea poate accesa credite cu o dobândă mai mică

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a îmbunătăţit joi ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale oraşului Oradea, la «BBB minus» de la «BB plus», perspectiva asociată fiind stabilă. Pentru oraşul Oradea asta înseamnă mai multe porţi deschise atunci când caută să acceseze un credit şi dobânzi mai mici.

„Rantingul «BBB minus» ia în considerare performaneţele bugetare ale oraşului, datoriile şi gradul de îndatorare.  Evaluările Oradei sunt determinate de economia în curs de dezvoltare, planurile de investiţii durabile şi performanţele sale financiare solide. Ele reflectă, de asemenea, o flexibilitate limitată bugetară şi o creştere puternică a datoriei", se arată într-un comunicat al Agenţiei Fitch Ratings. De asemenea, Fitch a îmbunătăţit şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută,  la «F3» de la «B» . Acţiunea vine după ce luni Fitch a a revizuit în creştere ratingul României pentru împrumuturile pe termen lung în valută la «BBB minus», România revinind astfel în „recomandat pentru investiţii". Agenţia precizează  în comunicat că ratingul atribuit oraşului Oradea reflectă legăturile financiare şi de guvernanţă care există între comunităţile locale şi stat. „Sistemul bugetar puternic centralizat asigură sprijinul statului pentru comunităţile locale şi controlul asupra poziţiei financiare a oraşelor, dar acţionează şi ca un factor de constrângere pentru flexibilitatea bugetară a oraşelor. Statul controlează baza de impozitare a oraşelor, nivelul taxelor şi colectarea veniturilor precum şi cheltuielile importante, dar şi cheltuielile cu personalul", se mai arată în comunicat. Fitch avertizează că o acţiune negativă asupra ratingului suveran ar conduce la o retrogradare a ratingurilor Oradei.

Un rating bun înseamnă dobânzi mai mici

„Ratingul este practic o carte de vizită pentru oraş. Nu produce nici mai mulţi, nici mai puţini bani. Însă deschide uşi pentru finanţările rambursabile, adică pentru credite. Ratingul este foarte importat pentru băncile străine, cu centrale în alte ţări. Pentru băncile din străinătate aceste evaluări sunt foarte importante pentru că le scuteşte de o analiză de risc", a explicat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

El a adăugat că tocmai din acest motiv, Primăria Oradea a prelungit contractul cu Agenţia Fitch Ratings, care a expirat în acest an. „Iniţial contractul a fost făcut pe trei ani, însă l-am înnoit. Datorită ratingului oraşul a accesat un credit de la Banca Europeană de Investiţii cu o dobândă foarte bună, o finanţare de la DEXIA cu costuri foarte bune, adică dobânzi între patru procente şi patru procente şi jumătate. Chiar bănci din România, când ofertează pentru Oradea au costuri mai mici decât pentru alte oraşe. Un alt exemplu este un credit luat de la Hypo Investment Austria, care nouă ne-a oferit o dobândă de 4,5 procente, în timp ce Craiova a primit, în aceeaşi perioadă, un credit cu o dobândă de 5,5 procente. I-am întrebat atunci pe cei din Austria cum e posibil, mai ales că mi se părea că pentru ei creditul Craiovei este mai avantajos, însă mi-au spus că datorită ratingului. Acesta este motivul pentru care am rămas fideli evaluării Fitch", a mai spus Eduard Florea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite