Oradea: Firmele mici se consolidează în incubatorul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Firmele mici se consolidează în incubatorul de afaceri
Oradea: Firmele mici se consolidează în incubatorul de afaceri

Investiția cu bani europeni este binevenită mai ales în perioadă de criză. Opt firme din domeniul serviciilor profită de incubatorul de afaceri realizat de Consiliul Județean Bihor prin fonduri Phare CBC. Șase lcouri mai sunt goale.

„Pentru mine a fost un ajutor nesperat incubatorul ăsta. Am aflat întâmplător de el”, povestește Felicia Negruț, care are aici biroul de contabilitate. Este mulțumită de condițiile oferite, dar și de poziția lui pe harta orașului. „E aproape în zona centrală. Cel mai mare vantaj pentru mine, la început de drum, este însă chiria mică și faptul că am telefon și internet asigurate”, spune ea. E conștientă că nu ar putea închiria un spațiu în oraș, chiriile fiind mari. „Ideal ar fi să îmi pot cumpăra un spațiu, dar la cum merg acum firmele la care le țin contabilitatea, nu am prea mari șanse”, spune Felicia Negruț. Ea speră să își poată prelungi contractual de închiriere la incubatorul de afaceri.

Ajutor binevenit

Sanda Keri lucrează la o firmă de construcții cu sediul în incubator. „A fost un ajutor foarte binevenit pentru noi, pentru că suntem o firmă nouă. Biroul are mobilier, telefon și internet, tot ce avem nevoie pentru partea de administrare”, explică tânăra. Ea consider un avantaj și aspectul exterior al clădirii. A constatat că a avut effect bun asupra clienților și furnizorilor. „Sperăm să putem prelungi contractual de închiriere până când ne redresăm după criza asta economic”, spune Sanda Keri.

Condiții de incubator

Incubatorul poate găzdui 14 firme, oferindu-le un birou dotat cu calculator, telefon și fax. Firmele plătesc o chirie de 4 euro pe metro pătrat pe lună, la care se adaugă utilitățile, spune Adrian Mateaș, administratorul incubatorului. Firmele ce urmează să fie incubate sunt selectate de o comisie a ConsiliuluiJudețean. Cele din prima serie sunt din domeniul serviciilor de contabilitate, consultanță financiară și chiar din domeniul construcțiilor. Ele vor trebui să lase locul altora în luna noiembrie, când împlinesc un an de incubare.

Șase au renunțat

„La demararea incubatorului au fost 14 firme, dar șase dintre ele au cerut rezilierea contractului. Afacerile nu le-au mers așa cum au sperat, n-au avut încasări și s-au retras”, spune Mateaș. Pentru a ocupa un spațiu în Incubatorul de Afaceri Transfrontalier, firmele trebuie să întocmească un dosar cu o cerere, plan de afaceri, datele firmei și ale administratorului pe care le depun la consiliul județean. Dosarele sunt evaluate la sfârșit de lună, și în funcție de punctajul obținut, pot obține sau nu un spațiu în incubator.

Scurt istoric

Incubatorul de afaceri a fost realizat pe baza unui proiect Phare CBC câștigat în 2006, în valoare totală de 474.044 de euro, fără TVA, și a fost inaugurat în noiembrie 2008. Realizarea lui a fost însoțită de controverse și scandaluri datorită ritmului lucrărilor, iar apoi a poluării terenului cu petrol, în zonă fiind fostele depozite cu păcură ale armatei, nesemnalizate pe niciun plan al zonei. Extragerea combustibilului din sol a fost anevoioasă și de durată. Ritmul greoi al lucrărilor de construire a imoblului cu două etaje a dus la schimbarea constructorului, consiliul județean fiind la un pas de a restitui banii ca sancțiune pentru nerespectarea termenului de finalizare. Ar fi fost primul caz de acest fel în județul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite