Filarmonica orădeană începe stagiunea cu George Enescu şi Bartok Bela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Gabriel Croitoru
Violonistul Gabriel Croitoru

Anul 2011 marchează 130 de ani de la naşterea a doi monştri sacri ai muzicii clasice internaţionale: George Enescu şi Bartok Bela. La ceas aniversar, conducerea Filarmonicii de Stat Oradea a decis să deschidă astăzi noua stagiune, în acordurile celebrelor compoziţii semnate de cei doi maeştri.

 „Era normal să deschidem cea de-a 63 stagiune din istoria instituţiei noastre cu Rapsodia Română a lui George Enescu şi Concertul pentru orchestră a lui Bartok Bela. Nu îi vom avea pe solistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius în aceast an, însă la prima reprezentaţie din noua stagiune îl vom avea pe solistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai buni violonişti ai României", a spus Todor Albert, directorul instituţiei de cultură. Marcată de reducerea cheltuielilor, şi implicit a personalului, Filarmonica orădeană s-a redefinit. Astfel că în noua stagiune, melomanii şi nu numai vor avea ocazia să urmărească mai multe talente autohtone. "La sugestia publicului am optat pentru un program aerisit. Vom introduce două concerte de muzică camerală în fiecare lună, un concert al orchestrei de suflători din Oradea, care a participat, cu succes, la un festival în Germania şi continuăm să dăm posibilitatea tinerilor interpreţi să se afirme. Acesta este, de altfel, un poriect pe care l-am început în 2009", a adăugat Todor.

Colegi din orchestră, pe post de solişti

Nevoită să se despartă de şase instrumentişti, dintre care trei din Ungaria, orchestra filarmonicii va promova, în noua stagiune, proprii muzicieni. Cu alte cuvinte, membri orchestrei vor lua locul soliştilor recunoscuţi. În luna octombrie, aceştia vor susţine în faţa publicului două concerte camerale inclusive pentru prima oară în istoria instituţiei, în cadrul programului Toamnei Orădene. În aceeaşi lună, melomanii sunt invitaţi la concertul susţinut de cei 34 de membri ai corului. "Pe 1 decembrie vom organiza un concert de Ziua Naţională în cadrul căruia se vor interpreta doar compoziţii româneşti, iar intrarea va fi gratuită" a spus Todor Albert. Stagiunea 2011/2012 va cuprinde opere de Brahms, Liszt, Berlioz, Bizet, Ravel, Beethoven, Ceaikovski, Shubert ori Mozart, un concert Rock-Filarmonika şi unul de Anul Nou care se va desfăşura în sala de spectacole a Teatrului de Stat. În ceea ce priveşte artiştii, 65 de instrumentişti şi 34 de solişti vor încânta publicul orădean în noua stagiune.

Citeşte care sunt tarifele practicate în noua stagiune şi cum te poţi abona, în noul număr al săptămânalului „ADS Oradea“, care poate fi cumpărat de astăzi de la chioşcurile de ziare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite