A 5-a ediție a Festivalului de Filme și Animație Metrion se apropie de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Babel este tema festivalului din acest an
Turnul Babel este tema festivalului din acest an

Tema centrală din acest an a Festivalului de Filme de Animaţie Metrion este turnul Babel. Organizatorii festivalului au anunţat un concurs de animaţie şi unul de afişe cu această temă, al cărui punct de reper este un text a lui Demeter Szilárd, la fel ca anul trecut.

Citește aici programul festivalului

Creaţiile trimise din România, Ungaria, Polonia, Suedia, Portugalia, Serbia, Spania, Franţa, dar şi din India şi Jamaica, vor fi prezentate în decursul festivalului. Timp de patru zile, Oradea este pe harta mondială a graficii prin Festivalul de Filme de Animaţie Metrion. Aflat la a cincea ediţie, festivalul are două evenimente importante: concursul de creaţie şi o seară tematică dedicată Poloniei. Festivalul a luat amploare datorită concursurilor de animaţie şi de afişe, extinse în premieră la nivel internaţional, care au captat atenţia a sute de graficieni din întreaga lume.  „Am primit creaţii atât din ţări ca Suedia, Spania, Franţa, Portugalia, cât şi din India şi Jamaica", a explicat vicepreşedintele Metrion, Zoltan Balazs. „Tema creaţiilor a fost povestea Turnului Babel. Lucrările vor fi expuse în festival", a mai specificat Balazs. Creaţiile vor fi jurizate de regizorul Radu Igazsag, care onorează pentru a doua oară festivalul.  Bihorean la origini, Igazsag este cunoscut atât ca regizor de animaţie celebru încă din anii '80, cât şi ca profesor universitar în Bucureşti. „Câştigătorii vor fi premiaţi cu 1.500 de lei la categoria afişe şi cu 3.000 de lei la categoria animaţie", a subliniat Balazs.

Seri tematice


Pentru orădeni, festivalul este o bună oportunitate de a vedea filme exclusiviste şi premiate. Iubitorii de artă au aflat tainele filmului de animaţie polonez, în seara tematică dedicată acestei ţări. Filme nominalizate la Oscar sau premiate cu BAFTA ale regizorului Tomasz Baginski sunt asortate cu produse şi reţete tradiţionale poloneze.

Documentar de Oscar

Documentarul animat „Waltz with Bashir" este povestea creatorului ei, Ari Folman, care după ce stă de vorbă într-un bar cu un vechi prieten, căruia îi spune  că în fiecare seară are un coșmar care se tot repetă, află mai multe informații despre propria persoană. În acest coșmar, prietenul regizorului visează că este alegat de 26 de câini care vor să îl muște. În fiecare seară același număr de câini. Cei doi realizează că există o legătură între coșmar și Misiunea Armatei Israeliene din Primul Război Liba, din anii '80. În aceea seară, regizorul are o viziune, care îi aduce aminte de masacrul din Beirut. Dar nimic nu este real. Această groaznică misiune i-a provocat lui Folman o pierdere a memoriei. Imagini uitate demult încep să revină la suprafață, pe măsură ce regizorul intervievează prieteni vechi și foști camarazi de război, care au participat și ei în aceiași perioadă la masacrul din Beirut.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite