Festivalul de film foarte scurt pune Oradea în rândul lumii cinematografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend-ul 7 - 9 mai, 51 de filme foarte scurte, venite din lumea întreagă vor fi proiectate cvasi-simultan în peste 25 de oraşe din România, precum şi în oraşe din alte 13 ţări. Festivalul de Foarte Scurt Metraj - Festival des Très Courts se desfășoară la Oradea, la Cinema Libertatea.

Potrivit informațiilor transmise de către organizatorii locali, Asociația Metrion, toate filmele respectă o singură regulă, adică nu depăşesc 3 minute. „Toate genurile sunt acceptate, de la ficţiune, animaţie, documentar la film experimental", spune Balázs Zoltán, de la Asociația Metrion.

Istoric

Le Festival des Tres Courts s-a născut în 1999, la Paris,  ideea festivalului fiind de a promova filmul foarte scurt şi de a reuni publicul din diferite zone ale lumii în aceeaşi perioadă, în jurul unui program internaţional identic, devenind astfel un eveniment unificator şi inedit. Festivalul a sosit pentru prima oară în România în 2007. În 2008, peste 5.600 de spectatori au asistat la proiecțiile din 23 de orașe din România.  În 2009, România s-a distins printr-o prezenţă puternică, cu 26 de localităţi fiind prima ţară ca număr de oraşe participante, depăşind chiar şi Franţa. „Un alt motiv de mândrie pentru noi este faptul că selecţia internaţională a inclus pentru prima dată două filme foarte scurte româneşti: „Old ladies never dream", produs la Cluj şi „Immerse "(Bucureşti)", spune Balázs Zoltán. Un alt film românesc a fost inclus şi în selecţia internaţională Parole de femmes, denumit „Question mark".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite