Feriți de inundații, după inaugurarea barajului de peste 150 de milioane de lei de la Ginta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul de la Ginta va proteja de inundații peste 260 de case și peste 15 km de drum comunal
Barajul de la Ginta va proteja de inundații peste 260 de case și peste 15 km de drum comunal

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a asistat vineri la punerea în funcţiune a barajului din localitatea bihoreană Ginta. Este vorba despre o investiție în valoare totală de peste 154 de milioane de lei, bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi de la bugetul de stat. Peste 260 de case vor fi de acum în afara pericolului de a fi inundate.

Prin realizarea acumulării nepermanente Ginta sunt înlăturate pagubele produse de inundaţii cu probabilitatea de depăşire de 5%.  Un alt rezultat este o siguranţă mai mare în exploatarea digurilor existente pe râul Crişul Negru pe tronsonul Tăut-Şoimi-Beiuş. Localităţile apărate prin această investiţie sunt Chesa, Cociuba, Tinca, Tăut, adică 261 de case, 4.250 hectare de teren agricol, 9 poduri, 15,4 kilometri de drum comunal şi 15 obiective social-economice.  

 Infrastructură pentru inundații

 „Una dintre priorităţile ministerului este realizarea infrastructurii pentru inundaţii. Şi anul trecut şi în acest an am alocat fonduri importante, fiind practic cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 de ani destinate punerii în siguranţă a lucrărilor de apărare existente, avariate de viiturile din anii anteriori, şi pentru unele lucrări noi în zonele cele mai critice", a declarat ministrul László Borbély.

„În 2010 am alocat peste 800.000.000 lei care au asigurat finanţarea a 338 de obiective investiţii. Pentru anul 2011, Ministerul Mediului şi Pădurilor are în Programul de Investiţii 360 obiective, pentru care au fost alocate peste 1.192.000.000 lei. Pentru a putea face o comparaţie, vreau să vă precizez că în perioada 2000-2004 au fost alocaţi 1.041.000.000 lei iar în 2005-2009, 2.749.000.000 lei", a spus ministrul, referindu-se la sumele investite în infrastructura pentru inundaţii, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Managementul resurselor de apă

Totodată, László Borbély a menţionat că, pe lângă resursele financiare alocate, Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat, în ultimii doi ani, măsuri care au dus la dezvoltarea organizaţională şi instituţională pentru managementul resurselor de apă și al riscului la inundații.  „În 2010, a fost aprobată Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung. În urma aprobării acestei Strategii, a fost înființată, în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor care asigură coordonarea unitară a activităţii de apărare împotriva inundaţiilor la nivel naţional. Şi pentru că vorbim de Strategie, trebuie spus că investiţia de la Ginta se înscrie în măsurile prevăzute în acest document care indică finalizarea polderelor aflate acum în execuţie şi realizarea a 5 poldere noi. În conformitate cu aceeași strategie, am mai dat in funcţiune un polder la Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, iar în doi ani se va finaliza și cel de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, investiții care se ridică la o valoare de 190 milioane euro", a precizat László Borbély.

Consolidarea digurilor

În acelaşi context, ministrul Mediului şi Pădurilor a reamintit faptul că cele mai multe diguri, care au cedat în ultima vreme la inundaţii, au fost cele gestionate de Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, motivând astfel preluarea de la ANIF a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare şi de la Dunăre şi trecerea acestora în responsabilitatea Administraţiei Naţionale "Apele Române". „Digurile pe care le-am preluat de la ANIF vor fi analizate pentru a vedea care este starea acestora, astfel încât să avem o prioritizare a celor care au nevoie urgentă de lucrări de consolidare", a mai spus László Borbély.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite