Farmaciile orădene nu mai eliberează medicamente gratuite sau compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihorenii bolnavi nu se mai pot trata decât dacă sunt dispuşi să-şi plătească integral medicamentele prescrise de medic. Nicio farmacie din Oradea nu mai eliberează reţete cu medicamente compensate sau gratuite din cauza lipsei fondurilor.

Ana Burce este o orădeancă în vârstă de 79 de ani care lună de lună merge la farmacie pentru a-şi lua medicamentele prescrise de medic. La sfârşitul săptămânii trecute s-a prezentat cu reţeta la farmacie, dar a avut neplăcuta surprisă să afle că nu se mai elibereazăm medicamente gratuite sau compensate. A încercat şi ieri la mai multe farmacii, dar fără niciun rezultat. „ Am probleme cu tensiunea, iar doctoriţa de familie mi-a spus că nu am voie să întrerup tratamentul. Am o pensie de 700 de lei. În fiecare lună îmi cumpăr medicamente compensate de 100 de lei. Nici nu vreau să mă gândec la varianta că s-ar putea să îmi plătesc toată reţeta, deoarece nu mi-aş putea permite.", a spus Ana Burcea.

Îi înţeleg dar nu au ce face

Farmaciştii încercă să-i înţeleagă pe bolnavi dar nu au ce face până când Casa de Asigurări de Sănătate(CAS) Bihor nu v-a face o rectificare de buget. „Din păcate nu mai sunt fonduri. Pe 15 iulie am primit un comunicat din partea CAS Bihor care ne-a anunţat că s-au terminta banii pentru anul 2011. Totuşi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după data de 1 august. Noi încă sperăm că va fi o rectificare de buget prin care bolnavii vor putea să-şi ia din nou medicamentele pe reţetă compensată sau gratuită" a afirmat Isabela Negruţ, farmacistă în Oradea. Zilnic bolnavii trec pragul farmaciilor sperând că vor avea parte de puţin noroc şi li se vor elibera medicamentele, dar de fiecare dată primesc acelaşi răspun:Nu eliberăm medicamente gratuite sau compensate. „Casa de Sănătate ne-a informat că s-au epuizat creditele de angajament pe 2011. Nu putem elibera reţete deoarece  am risca să rămânem cu cu ele neacoperite " a spus Diana Laza o altă farmacistă din Oradea.

Dacă în unele farmacii se mai eliberează medicamente pentru bolnavii ce suferă de diabet sau cancer în altele nici măcar aceste tratamente nu se mai dau fără bani. Deocamdată cei suferinzi încearcă să se descurce cum pot cu pastilele rămase. Aceştia vin la farmacii şi îşi cumpără câte două trei comprimate în speranţa că poate, poate de mâine va fi mai bine. „ Mai am pastile pentru două zile şi nu ştiu ce voi face după aceea. Fără o reţetă compensată ar trebui să plătesc peste 200 de lei pe medicamente, dar nu am de unde să dau aceşti bani. Depin de medicamente. Am mare nevoie de ele " spune Ioana Şereş de 60 de ani.

Aşteaptă o rectificare de buget

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor par să nu găsească nicio soluţie deocamdată. Ei aşteaptă o rectificare de buget şi poate atunci luminiţa de la capătul tunelului va răsări din nou şi pentru cei suferinzi. „Problema s-ar putea rezolva la  o eventuală suplimentare sau rectificare de buget, în situaţia în care se vor aloca fonduri cu această destinaţie. Astfel ar putea fi onorate reţetele care se mai află în perioada de valabilitate "a spus Oana Ungur, purtător de cuvânt al CAS Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite