Oradea: Viviana Chirilă și Marius Ilaș, vicecampioni mondiali la kyokushin (GALERIE FOTO + VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Română de Karate Kyokushin a înregistrat cea mai tare performanță de până acum, la Cupa Mondială de la Sankt Petersburg, unde ambii sportivi orădeni înscriși în concurs au luat argintul.

Citește și S-au întors campionii!

România are doi vicecampioni mondiali la kyokushin

Sportivii orădeni Viviana Chirilă și Marius Ilaș, legitimați la CS Gym Oradea, au devenit vicecampioni mondiali la Cupa Mondială de Karate Kyokushin ce a avut loc sâmbătă și duminică la Sankt Petersburg. Este cea mai tare performanță înregistrată până acum de Federația Română de Karate Kyokushin, care în acest an a participat pentru a doua oară la Cupa Mondială. “Performanța Vivianei și a lui Marius e excepțională. Ambii au disputat lupte incredibile. Ei au așezat acum România pe harta Kyokushinului mondial. Victoriile Vivianei împotriva a două japoneze și a lui Marius împotriva campionului Japoniei reprezintă însă pentru mine cea mai mare satisfacție”, a declarat Harris Wallmen, antrenorul celor doi sportivi.

A învins două japoneze

Viviana Chirilă a concurat la categoria + 65 kg. “Cu un parcurs de excepţie, Viviana Chirilă a învins în primul tur o sportivă din Brazilia, iar în turul doi şi trei două luptătoare din Japonia. Lupta din semifinale, împotriva japonezei Mimiko Fukuda, a fost pentru Viviana cea mai dificilă. Un meci absolut epuizant care a făcut-o pe sportiva orădeanca să scadă puţin din formă în finala împotriva lituaniencei Margarita Cyuplite care a reuşit să îţi  adjudece cu trei decizii în favoarea ei şi două decizii de egalitate, titlul de campioană mondială”, spune antrenorul Vivianei. Performanţa Vivianei rămâne însă una de excepţie mai ales având în vedere vârsta de doar 21 de ani a orădencei de la CS Gym.



A bătut campionul Japoniei

Marius Ilaș a concurat la – 80 kg. “Un parcurs de infarct a avut şi Marius Ilaş, care după ce în primul tur l-a învins categoric prin ippon pe costaricanul Alfred Volio, l-a întâlnit în turul secund pe campionul openu-ului Japoniei în 2009, Yasuhiro Yamada. Cotat ca favorit în faţa campionului european en-titre Marius Ilaş, japonezul a început calm întâlnirea, dar a întâlnit un Marius Ilaş într-o formă  de zile mari. Tehnica absolut superioară a lui Marius şi strategia mult mai inteligentă au creat din prima secundă  frustrarea campionului nipon, sentiment pe  care Marius l-a exploatat în favoarea lui conducând tactic meciul”, povestește antrenorul.  Acesta completează spunând că finalul întâlnirii a fost absolut fulminant, având ca protagonişti un japonez depăşit de situaţie şi un român capabil de fineţuri tehnice excepţionale. Decizia a fost una unanimă, de 5-0 în favoarea lui Marius.



Învins de rus

În cea de-a doua zi  a competiţiei, Marius l-a întâlnit pe suedezul Jimmie Collin pe care l-a învins la decizie şi pe spectaculosul cazac Alexey Leonov, de care a trecut tot la decizie. “Finala l-a aşezat pe Marius în faţa  favoritului gazdelor, rusul Roman Nesterenko, un sportiv de top, câştigător al locului patru la ultima ediţie a Campionatului Mondial de la Tokyo. După o repriză de trei minute, doi dintre arbitrii de margine au văzut meciul egal, iar doi l-au preferat pe rus”, conchide Harris Wallmen.

Vicecampioană la 21 de ani

Viviana Chirilă a început cu antrenamentele de kyokushin pe la vârsta de șase ani. La 13-14 ani, a început să se țină serios de antrenamente, obținând primele rezultate pe plan național. La 17 și la 18 ani, obținea locul întâi la proba de kumite și locul doi la kata, la campionatele europene. Deși în perioada copilăriei a practicat și alt stil de karate, shotokan, crede că cel mai bine o reprezintă kyokushin-ul, fiindcă este “un sport adevărat”, în care contactul este direct, fără menajamente. Acum, la doar 21 de ani, Viviana Chirilă este vicecampioană mondială la karate kyokushin și nu vrea să se oprească aici. “Peste patru ani vreau să câştig locul întâi, peste doi ani să urc pe podium la campionatul mondial şi îmi doresc să câștig restul campionatelor europene. La acest concurs am realizat că mai am mult de învăţat. Însă de acum încolo o să fie mai bine, pentru că mi-am dat seama de greşeli şi la ce trebuie să mai lucrez”, susține Viviana.



Ea spune că a mers la Sankt Petersburg decisă să învingă. “Am mers acolo să câştig. Să o revanşez pe sora mea în meciul cu a doua japoneză, să mă revanşez şi pe mine în finală, dar nu am reuşit”, mărturisește sportiva. Luptătoarea recunoaște că toate meciurile din concurs au fost la fel de grele. “Primul meci a fost greu pentru că a fost primul, al doilea pentru că a fost cu o japoneză și asta a fost o premieră pentru mine, al treilea pentru că a fost foarte lung. Toate au fost grele. Nici nu am crezut că o să fie uşor pentru că e vorba de luptă şi e normal să fie greu”, spune sportiva. Este convinsă că poate mai mult de atât, însă pentru asta trebuie mai multă muncă. “Dacă depuneam mai multă muncă, dacă mă trezeam mai repede şi începeam să mă antrenez poate era mai bine. Pentru orice concurs mă pregătesc intens însă de data asta a fost şi mai greu pentru că toată lumea a pus presiune pe mine”, adaugă tânăra luptătoare.

Profil de campion

Marius Ilaș a câștigat în acest an al treilea titlu de campion european la karate kyokushin, categoria – 80 kilograme. Performanța de la Sankt Petersburg vine ca o încununare a muncii din ultimii ani. “Acest titlu ajută la promovarea kyokushinului românesc pe plan mondial, pentru că pe plan european a fost destul de bine promovat în ultimii ani. Pe plan personal reprezintă confimarea faptului că totul ţine de atitudine şi de dorinţa de a realiza ceva”, spune Marius Ilaş care înainte cu trei săpămâni de concurs s-a accidentat la un deget, fiind nevoie de două intervenţii chirurgicale. “Rezultatul se datorează nu doar antrenamentelor ci şi antrenorilor şi persoanelor care au stat alături de mine, m-au sprijinit şi ajutat să trec peste momentele grele din timpul accidentării, doctorilor Anton Mia şi Khaled, care au avut grijă să-mi revin după accidentare cât mai repede, părinţilor şi colegilor de la sală care m-au susţinut şi m-au ajutat”, adaugă Marius Ilaș. “Din cauza accidentării, mental a trebuit să mă motivez mult mai tare, să pot face antrenamentele în ultimele săptămâni. Dar mi-a dat posibilitatea și să mă odihnesc, să nu exagerez şi să mă supraantrenez. Am fost mai relaxat și în timpul concursului pentru că m-am gândit mai mult la cum să am grijă de deget decât la adversari”, mărturisește luptătorul orădean. El spune că cel mai greu meci din acest concurs a fost cel din  semifinală. “A fost cel mai lung. Eram destul de accidentat şi nu puteam lovi cu tehnicile pe care le doream. Adversarul a fost unul puternic şi a fost nevoie de un efort mental mai mare”, mărturisește luptătorul.



 Karateka de la 13 ani

Marius practică karate kyokushin de la vârsta 13 ani. Inițial nu s-a gândit că va ajunge la performanță. “Voiam să fac antrenament de arte marțiale. Atunci nu m-am gândit la performanță. Treptat au început competițiile și a urmat o ordine firească”, declară sportivul. “Kyokushin este o atitudine, care te îndeamnă să nu abandonezi la primul obstacol pe care-l întâlnești. Încerci să-ți urmezi drumul fără să renunți la obiectiv, încerci să-ți depășești propriile limite și dacă poți să-i ajuți și pe ceilalți”, spune Marius Ilaș despre karate kyokushin. Această convingere nu o aplică doar atunci când este pe tatami sau în sala de antremente. “Artele marțiale nu se rezumă doar la antrenamente, te influențează și în viața de zi cu zi”, crede Marius. Așa își explică faptul că practicarea acestui sport l-a ferit de situații neplăcute.



Campionii

Marius Ilaș s-a născut la Oradea, pe 26 februarie 1982. Atunci când nu luptă este instructor de karate și îndeplinește diverse sarcini în cadrul Federației Române de Karate Kyokushin. Practică snowboarding, tenis, fotbal și în general orice sport, dacă are ocazia. Nu-i place că știrile sportive sunt în mare parte despre fotbal. „Există alte sporturi care sunt practicate de oameni cu mai mult caracter decât cei din fotbal”, este de părere Marius. Printre cele mai importante titluri se numără cel de campion european la juniori (1999), campion european seniori (2005 și 2009), premiul I la Internaționalele Croației și la Hungaryan Open.Viviana Chirilă s-a născut la Oradea, pe 14 iunie 1988. Este studentă în anul II la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Oradea și antrenează o grupă de copii. Viviana adoră zăpada și muntele, spunând că ar schia tot timpul. Îi place ideea de sport prin joacă. Se relaxează atunci când se plimbă cu cățeii prin parc. Ciocolata este una dintre pasiunile ei interzise. Cel mai mult îi place să-și petreacă timpul cu prietenul ei, Ștefan, care, de când o cunoaște, s-a apucat și el de kyokushin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite