FOTO Vezi aici cum arată cel mai modern sediu al Arhivelor Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a inaugurat noua clădire a Arhivelor
S-a inaugurat noua clădire a Arhivelor

După ani buni de aşteptări, Arhivele Naţionale-Serviciul Judeţean Bihor are casă nouă şi modernă, cea mai modernă din România.  Documente de o importanţă majoră pentru judeţul Bihor au fost păstrate ani la rând în podurile Cetăţiii din Oradea, în condiţii imporpropii. Acum, toate acestea devin o amintire.

Sediul inaugurat la Oradea este cel mai performat din ţară, din punct de vedere al condiţiilor de depozitare.  Demersurile pentru un nou sediu a arhivisticii bihorene au început înainte de anul 2000, atunci când s-a turnat fundaţia. A urmat apoi o lungă perioadă de stagnare, lucrările urmând să se reia în anul 2006. Finanţarea a fost asigurată de către Ministerul de Interne, valoarea lor ridicându-se la 12 milioane de lei.

S-a inaugurat noua clădire a Arhivelor S-a inaugurat noua clădire a Arhivelor S-a inaugurat noua clădire a Arhivelor

Dă click penttru a vedea mai multe imagini!

„În anul 2005 am realizat că se impune un sediu nou pentru Arhive. Am plecat de la considerentul că identitatea şi istoria noastră naţională trebuie păstrate în bune condiţii. În plus, o parte din documente riscau să fie mutate la Alba Iulia sau Vâlcea, înstrăinând istoria şi punând pe drumuri mii de solicitanţi sau specialişti. Este singura construcţie din România care îndeplineşte condiţiile de arhivare", a declarat chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.

Noua construcţie este proiectată cu un demisol, parter şi trei etaje unde vor funcţiona două săli de studii, birouri, depozite, dependinţe, dar şi un adăpost antiaerian. Spaţiul de depozitare a documentelor a fost mărit cu peste 1.000 de metri liniari peste cât „măsoară" actualmente fondul din Bihor. Suprafaţa construită este de 3.800 mp. De asemenea, condiţiile microclimatice corespund reglementărilor în domeniul păstrării documentelor arhivistice, la temperaturi de 18-24 grade C, respectiv o umiditate de 50-60%.

 „Adăpostul are pereţi groşi de 30-40 cm şi este prevăzut, în caz de explozie a unei bombe, cu un tunel de evacuare, în lungime de 10 m, care poate asigura evacuarea angajaţilor în afara clădirii", a afirmat dirigintele de şantier Ovidiu Sime, din cadrul IPJ Bihor.

Serviciul Judeţean a luat fiinţă în anul 1951 şi, până în prezent, a avut şase sedii. Instituţia bihoreană se situează pe locul cinci pe ţară în ce priveşte cantitate de arhivă păstrată, Este vorba despre 1.105 fonduri şi colecţii arhivistice, în cantitate de 9 km. Cel mai vechi document este datat cu anul 1291, fiind un act de donaţie al Capitlului din Arad privind moşia Cubli pentru Grigore şi fraţii săi.

Cu toate că a fost inaugurat oficial, noul sediul al Arhivelor va adăposti toate documentele, abia în iunie 2013.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite