FOTO Sutele de mii de euro investiţi de francezi la Tinca nu îi ţin pe romi departe de Lyon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Frantei s-a intalnit cu romii din Tinca
Ambasadorul Frantei s-a intalnit cu romii din Tinca

Cu muzică lăutărească si palinca aşa a fost întâmpinat Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei în România, la Tinca, de către membrii coloniei de rromi. Acesta a venit să pună piatra de temelie la un centru multifuncţional destinat rromilor, asta după ce cu o zi înainte cei doi viceprimari ai Lyonului au vizitat locuinţele din colonie  care au fost racordate la energie electrică din banii francezilor.

Dornici să-i ţină pe romii cât mai departe de Lyon, autorităţile franceze investesc peste 300.000 de euro în proiecte care, spun ei, că îi vor determina pe ţigani să se reintegreze în ţara noastră.

Ambasadorul Frantei s-a intalnit cu romii din Tinca Ambasadorul Frantei s-a intalnit cu romii din Tinca Ambasadorul Frantei s-a intalnit cu romii din Tinca

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

După ce au alocat peste 30.000 de mii de euro în racordarea a 60 de locuinţe la energie electrică, francezii au pus piatra de temelie la un centru multifuncţional care va fi construit tot din banii lor.

Proiectul construirii centrului pentru romii din Tinca face parte dintr-un program mai amplu, început anul trecut de către asociaţia Grand Lyon în colaborare cu asociaţia Villes en Transition, Primăria comunei Tinca şi Consiliul Judeţean Bihor. Până în anul 2013, autorităţile din Grand Lyon s-au oferit să pună la dispoziţia omologilor din Tinca şi maşini de curăţenie, dar şi să creeze un fond special de investiţii necesar proiectelor comunei bihorene.

"Problema romilor este dificilă, dar nu de nerezolvat, dovadă fiind chiar acest proiect. Incluziunea romilor trebuie să aibă loc în societatea din România, astfel încât România să rămână ţara lor", a declarat Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei

Centrul multifuncţional de la Tinca, va dispune de  un serviciu de informare şi consiliere pentru romi, care să-i ajute în găsirea unui loc de muncă, un centru de zi pentru copiii de vârstă şcolară, unde să fie ajutaţi să-şi facă temele şi să înveţe lecţiile, o creşă, o baie publică, o spălătorie de rufe şi o uscătorie.

Cu toate eforturile depuse de autorităţi, rromii susţin sus şi tare că se vor întoarce în Franţa, deoarece acolo câştigă bani, pe când în România mor de foame şi nu au nici locuri de muncă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite