FOTO Peştera Farcu, unică în România datorită cristalelor, a fost deschisă publicului larg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Farcu
Peştera Farcu

Unică în ţară, datorită cristalelor pe care le adăposteşte, Peştera Farcu din comuna bihoreană Roşia este deschisă turiştilor, care pot găsi un muzeu minier ce adăposteşte cristale chiar şi de un metru.

După ce a suferit nenumărate distrugeri și vandalizări, în perioada de exploatare masivă a bauxitei, peștera Farcu din comuna bihoreană Roșia, a intrat  în circuitul de turism speologic, atât național, cât și internațional.

Peştera Farcu Peştera Farcu Peştera Farcu

Dă click pe poze pentru a vedea mai multe fotografii!

Peştera a fost descoperită în urmă cu 25 de ani, de către un miner, în timpul unor lucrări la o galerie a Minei Fârcu.  Acesta care a rămas uimit de  peisajul absolut fabulos din adâncuri. Speologii bihoreni susţin că în toată ţara nu mai există ceva asemănător. "Aceasta este o peşteră unică, pentru că este singura peşteră din ţară unde se găsesc acest tip de cristale", ne-a spus speologul Tudor Rus.

Pentru includerea peşterii în circuitul turistic a fost nevoie de redeschiderea uneia dintre intrălie mai vechi ale exploitării de bauxită. Specialiştii susţin că este un sector extrem de important pentru cercetare. "Acest sector este foarte important pentru cercetare,fiind intact astfel că poate fi studiat modul de formare a cristalelor, precum şi biodiversitatea din această zonă", ne-a spus Viorel Lascu , președintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Peştera a fost reabilitată cu ajutorul primăriei din Roşia. „Dorim să exploatăm toate posibilitățile de a arăta lumii frumușețea naturală a acestei peșteri. Pentru turiștii care vor veni avem o coloană de apă, o rețea de apă proaspăt inaugurată, adică am creat infrastructura majoră pentru primirea celor interesați de turismul speologic", explică primarul comunei Florin Bonca.

Conducerea comunei dorește și protejarea peșterii Farcu, mai ales, pentru că, din cauza apropierii de o galerie de bauxită, au fost furate din peșteră o mulțime de cristale, formațiuni geologice unice în țară. "Banii pe care îi investim sperăm să-i recuperăm din taxa de vizitare a complexului amenajat în peşteră. Aceasta cuprinde o sală de concerte, muzeul minier al cristalelor şi o zonă de biorezonanţă" mai afirmă Florin Bonca, primarul comunei Roşia.  Accesul se va face doar pentru grupurile organizate de maximum 10 persoane, contra cost.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite