FOTO Heliport la Oradea până la sfârşitul lunii octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heliport la Oradea
Heliport la Oradea

Până la sfârşitul lunii octombrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea va avea heliport. Finanţarea vine în urma unui proiect finanţat de către Fundaţia Rompetrol România şi are o valoare de  20.000 de euro

Nevoia unui heliport pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea este extrem de mare. Spitalul are în fiecare lună aproximativ 30 de transferuri de pacienţi către centrele regionale, mare parte sunt pacienţi critici care trebuie sa ajungă la Cluj sau Timişoara.

Heliport la Oradea Heliport la Oradea Heliport la Oradea

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

Pentru a diminua timpul de transfer, dar şi pentru o mai bună siguranţă a pacientului, unitatea medicală a depus un proiect spre finanţare de către fundaţia Împreună pentru Fiecare, proiect care a ieşit câştigător, astfel că până la finele lunii octombrie elicopterele SMURD vor putea ateriza pe un Heliport în Oradea.

În prezent fiecare pacient este preluat de o ambulanţă cu medic şi transportat 10 km până la Aeroportul Oradea unde este transferat la elicopterul care va efectua transportul. Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implică riscuri asupra pacientului cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare şi cuplare la sistemele de menţinere a vieţii, riscuri de siguranţă rutieră. Totodata acest transfer creşte durata transferului pacientului cu aproximativ 40 - 45 minute. Prin construirea unui heliport la SCJU Oradea se va elimina complet transferul terestru al pacientului de la spital la aeroport şi implicit riscurile asociate. Deasemenea, se va reduce timpul de transfer al pacienţilor critici de la SCJUO la centrele regioanle cu până la 30 de minute, astfel că vor creşte şansele de aplicare în timp util a procedurilor şi tratementelor medicale la aceşti pacienţi critici la destinaţie.

 "În prezent dorim să obţinem un aviz şi pentru zboruri pe timp de noapte de la Inspectoratul General al Aviaţiei Române", a afirmat dr. Hadrian Borcea.

Existenţa heliportului va avea un impact indirect asupra creşterii calităţii serviciilor medicale de urgenţă din judeţul Bihor prin eliminarea riscului indisponibilizărilor de ambulanţe de terapie intensivă tip C1 pentru transferuri de pacienţi de la spital la aeroport. Creează premisele transportului victimelor diferitelor tipuri de accidente din zona de sud a judeţului la Unitatea de Primiri Urgenţe, evitându-se astfel pierderea unui timp foarte preţios în salvarea vieţii victimelor prin transportul acestora la alte unităţi medicale care au infrastructura necesara de a prelua aceste cazuri.

În acest moment se analizează două posibilităţi de amplasare şi construcţie a heliportului. O variantă de luat în calcul este pe acoperişul clădirii B, unde sunt şi Urgenţele sau în spatele clădirii principale, pe un teren viran.

Finanţatorul proiectului este Grupul Rompetrol.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite