FOTO Francezii îşi risipesc banii cu romii de la Tinca încercând să-i reintegreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sute de mii de euro sunt cheltuiţi din buzunarul  lyonezilor pentru reintegrarea romilor, dar aceştia sunt hotărâţi să se reîntoarcă în Franţa. În Lyon s-au stabilit, în ultimii ani, mii de romi proveniţi din România. Statisticile anului trecut arătau că 60% dintre romii din Lyon erau originari din Tinca.

Nu mai puţin de 60 de locuinţe din localitatea bihoreană Tinca au fost racordate la energie electrică, cu bani de la francezi. Municipalitatea din Lyon a alocat 300.000 de euro pentru comunitatea de romi de la Tinca, iar efortul financiar s-a doar pentru reintegrarea romilor şi pentru a-i determina pe aceştia să rămână România, ţara lor de origine. Dar, nimic nu pare să îi mulţumească pe ţigani.

Viceprimarii din Lyon, în vizită la romii din Tinca
image
Viceprimarii din Lyon, în vizită la romii din Tinca

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

„Aş rămâne dacă aş câştiga 1.000 de lei pe lună", ne-a spus, ieri un rom din colonia bihoreană care a fost vizitată de viceprimarii oraşului Lyon. Demnitarii francezi au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare la Tinca, iar în colonia de romi au avut parte de dansuri ţigăneşti şi ciocolată cu Rom.

„Prioritatea noastră este ca romii să se poată integra cât mai bine în localităţile şi în ţara lor. Ştim că acest lucru nu se va petrece de pe o zi pe alta. Nu avem cum să oprim migrarea lor în Franţa, deoarece atât România, cât şi Franţa sunt două state membre ale Uniunii Europene, două state democratice", a afirmat Hubert Julien Laferriere, unul din viceprimarii din Lyon.

Deşi au energie electrică, romii nu sunt mulţumiţi cu acest confort. Nici nu se gândesc să rămână în Tinca. Pentru ei Franţa este Paradisul. „Mergem şi cerşim. Nu e greu. Stăm jos şi primim bani. Vreau să mă întorc în Franţa. E ceva normal. Am nevoie de bani", ne-a spus Fekete Remus (52 ani), tatăl a opt copiii.

Autorităţile locale se gândesc la tot felul de soluţii pentru a-i determina pe ţiganii din Tinca să nu părăsească localitatea. „Noi avem o convenţie pe doi ani cu autorităţile din Franţa, dar vom continua proiectele împreună. După ce am reuşit să racordăm 60 de locuinţe la energia electrică, vor urma şi altele", a spus primarul din Tinca, Teodor Coste.

Locuri de muncă în Bihor

Primarul Coste a adăugat că francezii s-au arătat dispuşi să investească sume importante de bani în crearea de locuri de muncă pentru rromi, dar nu la Lyon, ci în Bihor.

„Le-am arătat care sunt oportunităţile de aici şi le-am propus afaceri ce ţin de utilizarea resurselor naturale. Avem măceşe şi fructe de pădure care trebuie doar culese şi valorificate. Romii ar avea astfel ce să lucreze", a spus primarul Teodor Coste.

Francezii au anunţat doar că vor contribui cu bani la realizarea unei băi comunale, unde romii din colonii să-şi poată asigura igiena personală. „Noi le vom pune la dispoziţie terenul şi utilităţile", a spus primarul din Tinca.

În Lyon s-au stabilit, în ultimii ani, mii de romi proveniţi din România. Statisticile anului trecut arătau că 60% dintre romii din Lyon erau originari din Tinca. La ora actuală, din cei 1.300 de ţigani care au fost repatriaţi în ultimii doi ani, doar cinci sunt angajaţi.

Astăzi, ambasadorul Franţei în România va fi prezent în localitatea bihoreană, unde va pune piatra de temelie pentru construirea unui centru multifuncional.

Guvernul francez a pus la punct un program prin care mii de ţigani au fost convinşi, în ultimii patru ani, să părăsească Hexagonul, în schimbul unei sume de 300 de euro de persoană.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite