FOTO Corcoduşul cu zece soiuri de fructe diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corcoduş cu mai multe feluri de fructe
Corcoduş cu mai multe feluri de fructe

Pasionat de pomicultură, un orădean a altoit un corcoduş din care poate culege acum soiuri diferite de piersici, prune, nectarine şi caise. Iubeşte natura şi pomiculutra de când se ştie. Nu şi-a cunoscut bunicul, dar părinţii îi spun că a moştenit dragostea pentru natură de la bunicul din partea tatălui. La vârsta de 10 ani a altoit primul pom fructifer şi, spre surprinderea tuturor, i-a reuşit. 

Orădeanul Gheorghe Tanca (43 de ani) şi-a uimit vecinii când a altoit corcoduşul din faţa blocului. Se întâmpla în urmă cu cinci ani. A ales să altoiască un corcoduş cu patru feluri de fructe din soiuri diferite. Aşa se face că astăzi, într-un singur pom fructifer, are zece soiuri de fructe: patru soiuri de prune, patru de caise, un soi de nectarine şi unul de piersici.

Corcoduş cu mai multe feluri de fructe Corcoduş cu mai multe feluri de fructe Corcoduş cu mai multe feluri de fructe

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

„Totul a început dintr-o joacă. Pentru mine pomicultura este o pasiune şi am zis să încerc să altoiesc corcoduşul din faţa blocului. Mă bucur că mi-a ieşit. Mai am un pom altoit în livada de la ţară, dar acolo sunt doar trei feluri de fructe şi nu atâtea specii", ne-a mărturisit orădeanul. Vecinii s-au minunat când au văzut isprava şi nu le-a venit să creadă.

Gheorghe Tanca este şofer la o unitate bancară din Oradea. Cum are un pic de timp liber se ocupă de pomicultură. Şi-a luat şi o livadă într-un sat din apropierea Oradei. Susţine că această activitate îl relaxează, mai ales că o face cu multă pasiune.

Nu a gustat din fructele corcoduşului altoit, pentru că, spune el „am făcut experimentul mai mult pentru copiii din zonă. Să mănânce şi ei fructe din pom, aşa cum făceam şi eu când eram de vârsta lor", susţine orădeanul.

În zonă este renumit pentru felul în care reuşeşte să altoiască pomii fructiferi, iar vecinii apelează la serviciile lui ori de câte ori au nevoie. „Mă duc cu plăcere şi nu-mi trebuie bani. Le doresc să se prindă", spune Gheorghe Tanca.

Secretul unui altoi reuşit

Şi pentru ca altoiul să se prindă trebuie respectate câteva etape. În primul rând se rupe o mlădiţă tânără, crescută în anul respectiv. Frunzele se îndepărtează, deoarece ele absorb apa din respectiva mlădiţă. „Din mlădiţa ruptă tăiem o bucată mai mică, cât un mugure. Se alege o altă creangă tinerică, în pom. În aceasta se face o incizie, în formă de T. Se introduce mugurele, după care se leagă deasupra cu un fir de rafie, de aproximativ 40 de centimetri", explică Gheorghe Tanca. Pentru ca şansele de altoire să fie şi mai mari, orădeanul recomandă legarea mugurelui de creangă cu o bandă izolantă. Odată încheiat acest proces, ramura se lasă în pace, până în primăvara următoare când va începe să lucreze.

Şi specialiştii Direcţii Agricole Bihor au rămas plăcut surprinşi de reuşita orădeanului. „Dacă ar fi să recomand ceva, i-aş recomanda să-şi aleagă fructe care se coc în acelaşi timp, deoarece atunci când le stropeşte pe cele verzi cele coapte pot fi afectate", ne-a declarat Adrian Gheorghe Feher, inginer în cadrul Direcţiei Agricole Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite