Oradea: Bihoreanul Radu Frențiu este cel mai tânăr director de hotel din Bali (GALERIE FOTO + VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii zece ani Radu Frențiu s-a întâlnit cu doi președinți americani, l-a dat afară din hotel pe Robert Downey Jr și a vizitat toate continentele lumii.

Născut în Beiuș, Radu Frențiu are 32 de ani și cu unsprezece ani în urmă, de ziua lui, și-a făcut un cadou special, a plecat din țară. A ajuns în SUA cu exact 130 de dolari în buzunar și  cu o încredere oarbă în propria persoană. A început o viață nouă și nu s-a dat în lături de la munca de jos, în construcții, lucru care, spune el, i-a șlefuit caracterul. În domeniul hotelier a lucrat în parcări, unde nu avea voie să atingă  mașinile, ci doar biletele de parcare. Opt ani mai târziu a ajuns cu mult peste șefii șefilor săi, depășindu-și până și propriile așteptări. În mai puțin de un deceniu a cunoscut VIP-uri din toată lumea și din toate domeniile. „Cu mâna pe suflet mărturisesc că în anii hotelieri din California  am avut întâlniri și purtat  conversații cu doi președinți americani, premierul Pakistanului, Sir Anthony Hopkins, Bono și The Edge de la U2, Denzel Washington, Cameron Diaz, Collin Farell, Clint Eastwood, Justin Timberlake și lista ar fi cu mult mai lungă”, spune Radu. Acesta își amintește un episod petrecut în timpul unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică din California, „Coachella Fest”, când formația Rage Against The Machine a stat în hotelul la care lucra și, fiindcă în seara concertului limuzina lor a fost anulată, Radu s-a urcat la volanul dubei de întreținere a hotelului și i-a adus pe artiști în fața a 40. 000 de spectatori care îi așteptau în delir. ”Nu există cuvinte pentru a descrie întâmplări de genul acesta. La fel cum nu poți  descrie cum cineva ca mine l-a dat personal afară din hotel pe Robert Downey Jr. pentru „disturbance”, în urma unui exces de narcotice și alcool. Cu același Robert Downey Jr. m-am întâlnit la alt hotel, trei ani mai tarziu. M-a recunoscut, am vorbit omenește, am râs. Era un om reabilitat, cu o familie superbă. El mi-a lăsat un plic pe care l-am deschis după plecarea lui: o mie de dolari și o notă de gratitudine”, povestește Radu.

Visuri transformate în realitate

Când avea șase ani își dorea să ajungă explorator și să facă scuba-diving în Groenlanda, fapt pentru care se antrena, în plină iarnă, cu geamurile deschise, în vană, în apă rece. Acesta este doar unul dintre visurile pe care a ajuns să și le îndeplinească, pe lângă multele realizări la care nici nu îndrăznise să viseze. În Bali a ajuns grație unor recomandări neașteptate din partea unor vizitatori din Indonezia, veniți în luna de miere, cu care s-a împrietenit și pe care i-a impresionat cu latura sa profesională. La început i-au tot cerut sfaturi în materie de management și de decizii profesionale, dupa care i-au făcut o ofertă de nerefuzat. „De un an încoace, împreună, am atins un record în gradul de ocupare și încasări pe toate planurile, de la camere la restaurante. Piața noastră este constituită aproximativ  jumătate din clienți australieni, un sfert japonezi și un sfert vest-europeni. Am avut și clienți români, dar foarte puțini, majoritatea rezidenți străini sau via agenții de turism germane”, relatează Radu, cel mai tânăr dintre directorii generali hotelieri din toată insula. Bali Mandira este un hotel stațiune pe plajă în cea mai populară parte a Bali-ului: Kuta Beach, un paradis al surfing-ului. Cu două  restaurante, agenție de turism proprie, taxiuri, două piscine, un spa, un lounge, facilități pentru meetinguri și patru sute de angajați permanenți și sezonieri, hotelul condus de bihorean este în top.

Un om fericit

Întrebat care este cheia succesului, Radu amintește perseverența, curajul, optimismul și speculația momentului de oportunitate perfectă. „Omul potrivit la locul potrivit nu e destul dacă nu e la timpul potrivit. Dincolo de asta, imaginația intuitivă și încrederea în forțele proprii sunt alte atribute importante. Niciodată să nu asculți de cei ce vor să-ți taie aripile, râde-le în nas și spune-le că vremea ta e aproape”, le recomandă Radu, tuturor celor care au planuri mari de realizat. Celor care îl întreabă cât este de bogat le răspunde că este fericit. „Prefer să fiu considerat o persoană de profesie, decât un nabab”, spune Radu.

Dor universal

Când vine vorba de acasă, cel mai mult îi lipsesc familia, teleenciclopedia și cărțile în limba română. „Noțiunea de „dor” nu este exclusiv românească, este una  absolut universală. La fel și atiutudinea mea vis-a-vis de el.  Mi-e dor de România, dar mi-e dor și de tundra Alascăi, de savana africană și de prietenii din Los Angeles ori mâncarea și viața din New York”, recunoaște Radu.

Aventura, ca stil de viață

Bihoreanul se declară dependent de aventură. De la nord la sud, a trecut Cercul Arctic la eschimoși. Trei ani mai târziu făcea alpinism în Patagonia, Țara de Foc și zona Antarcticii.  De la est la vest, luna trecută a făcut ocolul complet al pământului cu avionul, din Bali în Bali. A locuit în New York, Los Angeles și Palm Springs, iar de acolo a fost cam peste tot, din Alaska în Hawaii. A văzut toate continentele lumii și s-a îndrăgostit de câte ceva din fiecare.

Colecționar și vânător

Colecționează antichități și artă (picturi persane pe mătase din sec. XVII, mobilă  Victoriană, o panoplie de arme albe rare din Europa, India, Arabia și Indonezia, statui, sculpturi și măști din Papua, Africa și Orientale, inclusiv din culturi dispărute, picturi cu subiecte exotice. Cel mai recent trofeu de vânătoare este o leoaică  bătrână și solitară, de dimensiuni considerabile, care atacase un sat de Tswana în Kalahari trei săptămâni la rând, ucigând vite, lăsând autoritățile fără alternativă. Eroii săi personali sunt exploratorii britanici din epoca Victoriană (David Livingstone, James Baker,Frederick Selous), dar și cei români puțin cunoscuți astăzi precum Julius Popper, Mihai Tican Rumano, Emil Racoviță și mai ales  Prințul Dimitrie Ghika și fiul său Nicolae.

Job-uri în ultimii zece ani
Bali Mandira Beach Resort & Spa (4.5 stele in Bali) – director general
La Quinta Resort (noua cluburi de golf si aproximativ 1200 de camere pe 50 de acri de proprietate) California – management executiv
Ritz Carlton Palm Springs, California – supervisor si management
Ramada Hollywood & Beverly Hills, California - receptie
Casa del Mar (pe plajă în Santa Monica, California) – parcare



Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite