UNESCO şi ICOMOS vor să ajute la promovarea patrimoniului arhitectural din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea
Oradea

Conferinţa internaţională „Patrimoniu urban, diversitate culturală şi dezvoltare durabilă", care s-a desfăşurat la Oradea în perioada 9-11 iunie, a reunit un număr important de experţi, reprezentanţi ai instituţiilor, autorităţilor şi entităţilor cu competenţe în domeniul patrimoniului cultural, din România, din state ale UE şi din partea ICOMOS şi UNESCO.

Scopul conferinţei, aşa cum a fost definit de organizatori (Primăria Oradea, OAR Bihor, ICOMOS România, Asociaţia Synton) a fost acela de a defini bazele unei abordări profesioniste, pentru protejarea eficace şi punerea în valoare socio-economică a patrimoniului cultural multietnic şi multiconfesional al Oradei. Potrivit informaţiilor transmise de cptre biroul de presă al Primăriei Oradea, lucrările conferinţei au fost structurate pe mai multe teme, printre care identificarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural în contexte urbane multiculturale, protecţia şi gestiunea patrimoniului urban, diversitatea culturală şi arhitectura modernă în Europa Centrala şi de Est (studii de caz).  „Faţă de relevanţa subiectelor abordate şi oportunitatea dezbaterii lor în cadrul de specialitate, ar fi fost de dorit o mai mare participare a arhitecţilor, urbaniştilor şi funcţionarilor din serviciile de specialitate, şi chiar a studenţilor", se arată în comunicatul de presă al Primăriei Oradea.

Contribuţia Oradei la arhitectura europeană

Experţii reuniţi la Oradea au concluzionat că patrimoniul arhitectural al Oradei este un reper al istoriei şi al poziţiei oraşului în cadrul civilizaţiei europene. A fost precizată importanţa majoră a perioadei începutului de secol XX, ca moment unic şi excepţional de contribuţie proprie a Oradei la creaţia arhitecturală europeană. Un lucru deosebit stă în complexitatea patrimoniului arhitectural urban al Oradei, complementat de patrimoniul intangibil al zonei. A fost clar prezentată structura multistrat a semnificaţiilor acestui patrimoniu. A fost de asemenea apreciat faptul că Oradea nu a suferit distrugeri fundamentale în secolul XX, nici din cauza războaielor, nici din cauza reconstrucţiei postbelice ori din cauza urbanismului şi sistematizării socialiste. Spre satisfacţia experţilor prezenţi, atât structura urbanistică a centrului istoric cât şi silueta acestuia sunt în mare măsură autentice şi au o bună integritate. Aceste calităţi trebuie apărate şi valorizate de urbanismul şi arhitectura contemporană. Pentru aceasta trebuie să se completeze şi complementeze măsurile şi documentaţiile stabilite până în prezent cu instrumente, mecanisme, măsuri sau principii strategice care să stabilească modul de construire sau intervenţie în centrul istoric.

Fructificare

Potrivit experţilor, patrimoniul urban este o resursă neregenerabilă, dar care conservată constituie o resursă continuă de servicii publice, faţă de care trebuiesc precizate drepturile, îndatoririle şi responsabilităţile în protejarea sa. În ce priveşte relaţia dintre patrimoniu şi planning în cazul oraşelor istorice precum Oradea, a fost subliniată contribuţia metodologică adusă de practica patrimoniului Mondial şi de CPM şi cu precădere rolul pe care il poate juca pe viitor Recomandarea UNESCO asupra Historic Urban Landscape. Ei recomandă, de asemenea, fructificare expertizei reţelelor internaţionale şi regionale în care se găsesc oraşele istorice, şi cu precădere cea a Comitetului ştiinţific internaţional pentru oraşe istorice al ICOMOS (CIVVIH).

Protejarea patrimoniului

Participanţii la dezbateri susţin un angajament al administraţiei locale în favoarea protejării patrimoniului arhitectural al Oradei şi a punerii sale în valoare ca un element fundamental al dezvoltării socio-economice a oraşului în baza unei viziuni care să pună diversitatea culturală şi patrimoniul urban în centrul unei filozofii de dezvoltare durabilă spre beneficiul tuturor categoriilor de cetăţeni. Experţii prezenţi au ridicat problema clarificării şi asumării în viitorul apropiat a valorilor şi posibil a valorii universale de excepţie a patrimoniului cultural al Oradei, şi în funcţie de această clarificare să se angajeze spre ţintele şi obiectivele potrivite şi utile fructificării acestor valori. Un termen şi o modalitate de atingere a acestui obiectiv este de dorit sa se stabilească şi sa fie facută public de administraţia locală cât mai curând.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite