Oradea: Fii voluntar! Experiența, nu notele contează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Fii voluntar! Experiența, nu notele contează!
Oradea: Fii voluntar! Experiența, nu notele contează!

Muncind gratis, studenții își asigură o slujbă bună, după absolvire. Tot mai multe firme primesc studenți voluntari, pe timpul vacanței. Experiența acumulată cântărește greu în CV.

Vacanța de vară poate însemna pentru studenți o șansă de a-și îmbogăți experiența și de a-și îmbunătăți CV-ul, lucrând ca voluntari în cadrul unor firme sau ONG-uri din oraș. Potrivit unor specialiști în resurse umane de la firme de recrutare din Oradea, dar și din interiorul unor companii orădene, experiența acumulată de un tânăr prin astfel de activități cântărește greu în favoarea acestuia, atunci când aplică pentru un loc de muncă.

Prioritate

 „Contează foarte mult cum decurge interviul, cum se descurcă fiecare candidat la întrebările puse de angajator. Cel mai mult va cântări însă experiența practică acumulată și cunoștințele cu care acesta a rămas de pe urma unui program de voluntariat”, explică Alina Blaga, reprezentanta firmei  Public Euroconsulting, agenție de recrutare din Oradea.
Nu există o activitate specifică de recomandat, care să garanteze că cel care a experimentat-o va avea prioritate, atunci când va candida pentru un loc de muncă plătit. „Orice fel de activitate într-o firmă este bună, atâta timp cât are legătură cu postul pentru candidatul a aplicat”, spune Alina Blaga. Potrivit acesteia, alegerea însăși de a participa la un program de voluntariat denotă faptul că acel tânăr este interesat de dezvoltarea sa profesională și că este orientat spre carieră, atribute căutate de marii angajatori. „Tot mai multe firme încep să deschidă programe de practică voluntară. De regulă, cei care vin ca voluntari vor fi și angajați ulterior, în cadrul companiei”, a observat Alina Blaga.

Experiența contează

Alina Silaghi, director regional SSIF Carpativa Invest SA, spune că în fiecare an a primit studenți veniți în practica obligatorie, însă niciunul în calitate de voluntar. „Când caut un angajat nou nu mă interesează dacă a avut note foarte mari la facultate, ci experiența lui. Important e să văd că a reușit să se integreze într-un colectiv, că știe să lucreze în echipă, să respecte o ierarhie”, spune Alina Silaghi. Potrivit Biancăi Milea, șefa biroului de resurse umane al unei firme din Oradea, voluntarii primesc de obicei îndatoriri simple, fără a li se da acces la informații importante. „Li se dă muncă de secretariat, să facă baze de date, să răspundă la telefoane, să trimită mail-uri sau scrisori. Cei isteți pot învăța multe indirect, fiindcă se află în birou cu angajații și se obișnuiesc cu un ritm alert de lucru”, spune Bianca Milea. Aceasta povestește că voluntarii trebuie să semneze un contract de confidențialitate și că li se face fișa postului, dându-li-se indicatori clari de performanță. „La final voluntarii sunt evaluați și li se acordă o recomandare, pe care o pot folosi atunci când aplică pentru un job”, subliniază Milea.

Cum ajungi voluntar într-o firmă?

O soluție ar fi înscrierea într-una din organizațiile neguvernamentale din oraș. Atât experiența acumulată în ONG-uri, cât și recomandările acestora pot fi de ajutor, pe viitor. Altă metodă ar fi prezentarea, în persoană, la firmele vizate. 


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite