Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar va avea prima agenție de știri euroregionale din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană investește peste 500.000 de euro, pentru o agenție inter-regională de știri digitale Hajdu Bihar - Bihor. Proiectul este finanțat prin programul PHARE CBC (cooperare transfrontalieră) și este realizat de către instituții maghiare și românești.

Managerul proiectului de înfiinţare a Agenţiei Inter-regionale de Ştiri Digitale Hajdu Bihar - Bihor este consilierul judeţean Szabo Odon. Acesta a justificat necesitatea unei astfel de agenții de știri euro-regionale prin faptul că informațiile despre vecini sunt mai greu de accesat decât cele globale, nefiind abordate în ziarele locale din Haidu Bihar, respectiv Bihor.  Agenţia de ştiri inter-regionale va culege, centraliza și traduce, atât în limbile română și maghiară cât și în engleză, știri locale din cele două județe de pe graniță.  Uniunea Europeană finanțează acest proiect timp de cinci ani, după care redacțiile din cele două județe vor trebui să plătească pentru a avea acces la „marfa" agenției.

Prima din Europa

Potrivit părților maghiare, prezente marți în Bihor la prezentarea proiectului, scopul agenţiei de ştiri inter-regională este informarea populaţiei, societăţilor comerciale, instituţiilor publice şi societăţii civile cu privire la evenimentele care pot contribui la îmbunătăţirea comunicării, dar şi a dezvoltării sociale, culturale şi economice a regiunii Hajdu Bihar - Bihor. Agenția va funcționa de la data de 1 iulie 2011, fiind, potrivit instituțiilor implicate, singura de acest gen din Europa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite