Oradea: Trei bihoreni pe acoperișul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Trei bihoreni pe acoperișul Europei
Oradea: Trei bihoreni pe acoperișul Europei

Trei alpiniști bihoreni au escaladat Mont Blanc (4.808 metri). Ruta aleasă a fost cea clasică, însă nu fără provocări, o mie de metri diferenţă de nivel urcaţi în patru ore, -10 grade celsius, vânt puternic, gheţari cu crevase.

În 27 august 2009, o mică echipă formată din Adina Micula (Sălişte de Vaşcău), Marius Vecan, Farkas Attila şi Ioana Lucaciu (Oradea) a pornit spre Alpii francezi. Prima oprire a fost în Austria, unde în ziua următoare cei patru au escaladat cel mai înalt vârf al ţării, Grossglockner (3798 m), pe traseul crestei sud-vestice, Stüdlgrat, gradul IV clasic. Aceasta a fost doar încălzirea – binevenită dealtfel, datorită nevoii de aclimatizare la altitudini mari – căci după o călătorie de încă două zile spre Chamonix, s-a pornit spre Mont Blanc.

Prima oprire

Punctul de plecare a fost Les Houches, un mic orăşel de munte de pe Valea Chamonix, foarte asemănător cu Buşteni sau Sinaia. "Am urcat cu o telecabină şi apoi cu un trenuleţ, „Le tramway du Mont Blanc”, până la Nid d’Aigle, 2372 metri, de unde am început să escaladăm încet muntele. Poteca a fost uşoară până la refugiul Tête Rousse, 3167 metri, de unde a început o urcare mai abruptă, cu porţiuni de escaladă unde existau totuşi cabluri şi mici amenajări. Aici am început să simţim şi primele semne de oboseală din cauza altitudinii. În jurul orei 16.00 am ajuns la refugiul Goûter, 3817 metri, care era şi obiectivul primei zile de ascensiune. Refugiul – care oficial are o sută de locuri – era plin şi a trebuit să aşteptăm eliberarea unor locuri, până spre seară. Vremea era superbă şi eram conştienţi că trebuia să profităm de ea. Aici, muntele decide când te lasă să-l „cucereşti”", povestește Ioana Lucaci.

Spre Mont Blanc

Înainte de ora trei dimineaţa, Marius, Adina şi Attila au pornit legaţi în coardă spre ultima porţiune a traseului, având ca obiectiv final vârful Mont Blanc. Aceasta a însemnat circa patru ore de urcare pe zăpadă îngheţată şi gheaţă, trecând de la 3817 metri la 4808 metri altitudine. „La ora 6.30 eram deja pe vârf, admirând răsăritul soarelui deasupra Alpilor francezi. Peisajul a fost incredibil, am avut vizibilitate maximă de jur împrejur, aşa încât am văzut departe şi siluetele Alpilor elveţieni, Matterhorn şi Monte Rossa”, spune Marius Vecan. În aceeaşi zi, toţi  membri expediţiei au coborât până la punctul de plecare al traseului.

Expediții tot mai dese

Probabil se cunosc mai multe despre speologii din Oradea, totuşi, alpinismul orădean este şi el un sport cu tradiţie, iar expediţiile de genul acesteia sunt tot mai frecvente. Este de asemenea de recunoscut faptul că, pe lângă apartenenţa lor la organizaţii speologice sau montane, cei trei exploratori sunt toţi membri ai Salvamont Bihor", precizează Ioana Lucaci. Adina Micula (20 de ani) este membră a Clubului de Speologie „Speodava” din Ştei, Farkas Attila (39 de ani) este membru al Clubului de Speologie „Cristal” din Oradea, Ioana Lucaciu (29 de ani) este membră a mai multor ONG-uri de mediu şi tineret din Oradea, precum şi a Clubului Alpin Român – Filiala Oradea și Marius Vecan (42 de ani) este membru al Clubului Alpin Român – Filiala Oradea.

Premieră pentru Ioana Lucaci

„Pentru mine este prima expediţie de acest gen şi trebuie să recunosc că, nefiind obişnuită cu astfel de ascensiuni, nu m-am încumetat să parcurg până la capăt ultima porţiune a traseului. Totuşi, mă bucur că am reuşit să realizez celălalt obiectiv major al turei – vârful Grossglockner – şi mai ales că am văzut cum se practică sporturile montane în alte ţări europene. Am întâlnit pe ruta noastră de la tineri care învăţau alpinism până la oameni de 50 de ani care doreau să ajungă pe Mont Blanc şi ghizi profesionişti de 60 de ani care îi însoţeau fără probleme. A fost o experienţă importantă pentru mine, deoarece am înţeles că dezvoltarea zonelor montane se poate face şi altfel decât prin hoteluri de lux. Cred că avem resursele necesare şi în judeţul nostru, respectiv în România, pentru a încuraja un turism montan activ", declară Ioana Lucaci.
Ruta aleasă de membrii expediţiei pentru a ajunge pe „acoperişul Europei” este una din cinci. În 2008, Marius Vecan împreună cu altă echipă a mai încercat o dată s-o parcurgă, dar din cauza vremii nefavorabile nu a reuşit. Pe viitor, alpiniştii orădeni îşi propun şi alte expediţii.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite