Oradea: Uniunea Europeană investește în turismul bihorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Uniunea Europeană investește în turismul bihorean
Oradea: Uniunea Europeană investește în turismul bihorean

O mare parte din banii europeni atrași de Bihor sunt investiți în turism. Cele mai relevante proiecte sunt prezentate astăzi,  în sala Traian Moșoiu, a Primăriei Oradea.

Drumul reabilitat și modernizat către Parcul Natural Apuseni, Cetatea Oradei revitalizată și unitățile de cazare curate și noi sunt elementele cheie ale resuscitării turismului bihorean, prin proiecte cu finanțare europeană. Potrivit Andreei Atanasiu, expert de comunicare și promovare a Programului Operaţional Regional (POR), de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Bihorul are un potențial extraordinar de atragere a finanțărilor europene, în special pe sectorul de turism. Astăzi, în sala mare a primăriei orădene, este prezentat stadiul pregătirii de proiecte pentru POR, după care vor fi vizitate locațiile proiectelor care beneficiază de finanțare prin POR și PHARE.

Exemple de proiecte
Prin reabilitarea, pe o porțiune de 28,550 km, a DJ 763 Sudrigiu- Pietroasa- Cabana Padiş, turiștii bihoreni și străini vor avea posibilitatea să descopere Parcul Natural Apuseni. Beneficiarii direcți ai proiectulul Consiliului Județean Bihor vor fi turiștii, dar și operatorii economici și forța de muncă locală. Beneficiarii indirecţi vor fi locuitorii comunelor Rieni, Drăgăneşti, Bunteşti, Pietroasa şi Budureasa. Revitalizarea Cetății Oradea, în vederea transformării într-un complex turistic european – conform proiectului depus de Primăria Oradea, va crea noi surse de venit și mai ales locuri de muncă în domeniul culturii, turismului şi a ramurilor economice conexe. De banii europeni nu profită doar sistemul public. Pensiunea Elim, din Băile Felix, a fost modernizată, tot cu sprijin financiar UE.

Finanțări nerambursabile
Pentru introducerea Cetății Oradea în circuitul turistic European, finanțarea nerambursabilă ajunge la valoarea de 6.693.479 Euro. În drumul județean care asigură accesul către Padiș se investesc circa 18 milioane de euro, din care Consiliul Județean Bihor va contribui cu aproximativ 305.000 euro. 


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite