Oradea: European Food amendată de Garda de Mediu (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: European Food amendată de Garda de Mediu (VIDEO)
Oradea: European Food amendată de Garda de Mediu (VIDEO)

Deși Garda de Mediu nu a putut dovedi că European Food și Solceta sunt vinovate de poluarea de la Valea Sighiștel, cele două au fost amendate în urma acestui accident.

CITEŞTE ŞI
Braşov: Amenzi de 200.000 de lei, date de Garda de Mediu în trei luni

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a declarat că au finalizat ancheta în cazul accidentului ecologic de pe Valea Sighiștel, petrecut în urmă cu câteva săptămâni. El spune că nu au putut stabilit cine se face vinovat de deversarea apelor în pârâu, însă i-au amendat pe cei controlați în urma incidentului, firma fraților Micula, European Food și Solceta S.A., compania de apă din Ștei. Firma fraților Micula a fost amendată cu 20.000 de lei, iar Solceta cu 5.000 de lei. “Noi când trebuie să facem o astfel de anchetă trebuie să controlăm tot. Cu ocazia acestor controale am descoperit mai multe nereguli la cele două societăți”, a spus Călin Mocan.

Scenariu

Acesta a explicat care ar putea fi cauza poluării. “Fabrica European Food deține o stație de preepurare prin care tratează apele uzate din procesul de producție. Ei au contract cu Solceta și fabrica poate să dea în rețeaua de canalizare apa pre-tratată. Astfel, apa de la European Food ajunge, prin sistemul de canalizare, în stația de epurare ce aparține de Solceta, unde este tratată, după care ajunge în Crișul Negru. Nu am putut însă să dovedim că s-a dorit cu intenție ca apele uzate să meargă de fapt în vale, nu în stația de epurare”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Bihor. El precizează că volumul stației de preepurare din proprietatea fraților Micula este de 50 de metri cubi pe oră. “Ei spun că nu o folosesc la capacitate maximă, ci doar la 40%. Însă și în condițiile astea volumul este destul de mare pentru rețeaua de canalizare a Șteiului”, a subliniat Mocan. El a adăugat că conducta prin care apele s-au deversat în Sighiștel provine dintr-un canal, prin care apele de la European Food ajung în stația de epurare ce aparține de Solceta. “Țeava respectivă nu putea fi pusă acolo de oricine”, a declarat comisarul șef.

Comunitatea trebuie să se implice

Mocan a subliniat că în astfel de cazuri toată comunitatea ar trebui să se implice, deoarece urmările unui astfel de accident pot afecta toți locuitorii. “Admit și respect faptul că au creat foarte multe locuri de muncă în zona respectivă și că locuitorii din Ștei ar duce-o mult mai rău fără fabrica fraților Micula. Însă asta nu este o scuză pentru a încerca să limităm potențialele efecte dăunătoare asupra mediului încojurător. Cei care lucrează la fabrică trebuie să țină cont de faptul că puteau fi copiii lor cei care luau pești morți din apă să-i ducă acasă să-i mănânce”, subliniază Călin Mocan.

Măsuri
Direcția Ape Crișuri a dispus ca European Food să efectueze o verificare a întregii reţele de canalizare interioare pentru a vedea dacă nu sunt unele neconcordanţe cu reţeaua proiectată, SC Solceta SA Ștei trebuie să efectueze o verificare a tuturor conductelor ce se găsesc pe malul stâng, identificarea tuturor racordurilor ilegale ce pot deversa ape uzate menajere în valea Sighiştel şi Criş – Băiţa şi desfiinţarea acestora și primăria Ştei să efectueze salubrizarea văii Sighiştel pe tronsonul SC Mirocom SA  până la  podul rutier DN79.

CITAT
“La două sute de metri de rețeua noastră este o spărtură în conductă. Nu e vina noastră. Plătim sute de milioane orașului, și tot sunt probleme cu conductele”
 Ioan Micula, manager European Food


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite