De la cel mai grandios proiect, la faliment: niciun licitator pentru Tiago Mall Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai ambițios proiect de mall din Oradea, cu cinema 4 D și patinoar, s-a transformat în cel mai mare eșec, din cauza crizei financiare și economice. La licitația organizată joi de către Casa de Insolvență Transilvania (CIT), ca urmare a falimentului dezvoltatorului, nu a participat niciun investitor.  La următoarea licitație, prețul de pornire va reprezenta jumătate din banii investiți.

„Tiago Malls este cea mai importantă investiţie anunţată recent în România", declara optimist, în 2007, John Houghton, director Mivan Development, dezvoltatorul Tiago Mall. Trei ani mai târziu, la licitația Tiago Mall, organizată joi de către Casa de Insolvență Transilvania (CIT) - având în vedere intrarea în faliment a dezvoltatorului MLS Proiect Oradea, nu a participat nici măcar un singur investitor. Vasile Pop, reprezentantul CIT, a declarat pentru Adevărul de Seară ediția de Oradea, că licitația s-a amânat pe 18 iunie. „Caietul de sarcini poate fi cumpărat la prețul de 5.000 de lei, plus TVA", a spus Vasile Pop.

Prețul, în scădere

Proiectul Tiago Mall Oradea, pentru care dezvoltatorul anunțase inițial o investiţie de 70 milioane de euro, a fost finanţat de către Bank Austria Creditanstalt AG (actuala UniCredit Austria) şi UniCredit Ţiriac, cu 58 milioane de euro şi 25,2 milioane lei. Potrivit informațiilor CIT, la a doua licitaţie, preţul de pornire va fi de circa 35 de milioane de euro, plus TVA, cu posibilitatea scăderii până la suma de 30,2 milioane euro, plus TVA. În cazul în care la licitaţie nu se va înscrie niciun ofertant, mall-ul va putea fi adjudecat de către creditorii urmăritori, valoarea minimă de adjudecare fiind de circa 26 milioane de euro, plus TVA.

No comment

Contactat de reporterii Adevărul de Seară, Steven Elliot, administratorul MLS Project, a refuzat să explice motivele pentru care deschiderea mall-ului a fost amânată de nenumărate ori, ajungându-se în cele din urmă la faliment. Nici Ben Edwards, manager comercial la Mivan Development Works (dezvoltarorul Tiago Mall), nu a vrut să vorbească despre eșecul grandiosului proiect.

Rețetă occidentală aplicată aiurea

Consultantul financiar Dacian Palladi opinează că dezvoltatorii au evaluat superficial piața locală, considerând că, dacă Oradea are peste 200.000 de locuitori, atunci, așa cum se întâmplă în Occident, aici ar putea coexista mai multe mall-uri. Un alt motiv pentru care dezvoltatorii au ales Oradea pentru investiții a fost acela că, la vremea aceea, în orașul nostru consumul creștea cu până la 14 procente pe an. „Sunt convins că se va găsi un cumpărător, la momentul oportun. Există pândaci care așteaptă să scadă prețurile", a spus Dacian Palladi.

Tiago Mall are o suprafaţă construită de peste 46.000 metri pătraţi, aria închiriabilă fiind de aproape 30.000 de metri pătraţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite