Englezii nu mai au bani să aibă grijă de maidanezii din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii comunitari vor fi îngrijiţi de municipalitatea orădeană, după zece ani în care au fost în custodia unui ONG finanţat din Anglia.
Câinii comunitari vor fi îngrijiţi de municipalitatea orădeană, după zece ani în care au fost în custodia unui ONG finanţat din Anglia.

Fundaţia „SOS Dogs" părăseşte oraşul după 10 ani de activitate. Finanţatorul britanic a anunţa că nu mai poate susţine singur proiectul şi municipalitatea nu a acceptat să acorde ajutor financiar.  

De la 1 septembrie, despre fundaţia SOS Dogs Oradea se va vorbi la trecut. Cei 400 de câini existenţi la această oră în adăpost vor fi preluaţi de municipalitate. Finanţatorul britanic Robert Smith nu îşi mai permite să susţină financiar acest proiect, iar municipalitatea orădeană nu a fost de acord să-i acorde un sprijin financiar de 8.000 de euro pe lună.

 Exemplu naţional

Oradea a fost dată mereu exemplu la nivel naţional în ceea ce priveşte gestionarea problemei câinilor comunitari. Cu toate acestea, proiectul început în urmă cu 10 ani de către o fundaţie britanică nu va mai continua, din cauza lipsei banilor.

Fundaţia a solicitat administraţiei locale un sprijin lunar de 8.000 de euro, restul sumei urmând să fie asigurat tot de sponsorul britanic, însă oferta nu a fost acceptată de Primăria Oradea. „Mă aşteptam la un răspuns negativ din partea municipalităţii orădene. Sunt oameni în Primărie care înţeleg proiectul nostru, dar sunt mai mulţi cei care nu înţeleg ecologia canină şi sunt adepţi ai eutanasierii. Eu sper să fie continuat proiectul pe care noi l-am dezvoltat în aceşti 10 ani", ne-a spus Carol Lazăr, directorul SOS Dogs Oradea.

Municipalitatea preia problema câinilor

Doar până la 1 septembrie proiectul va mai fi administrat de către fundaţia engleză. După această dată Primăria Oradea, prin Administraţia Domeniului Public, ar urma să se ocupe de problema câinilor străzii. Deocamdată, nu se cunosc prea multe despre cum se vor derula lucrurile. „Suntem în faza de discuţie cu Primăria Oradea. Este posibil ca Administraţia Domeniului Public să gestioneze problema câinilor străzii, dar acest lucru va fi cert doar după şedinţa de consiliu local din această lună, când va fi supus la vot proiectul", ne-a declarat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Se doreşte ca personalul care se va ocupa de îngrijirea câinilor să provină din interiorul Administraţiei Domeniului Public, astfel încât cheltuielile să fie diminuate. „Dacă se va lua decizia ca ADP să se ocupe de problema câinilor comunitari ne dorim să răspundem mai promt solicitărilor venite din partea celor care reclamă prezenţa câinilor comunitari", a mai punctat Andrica.

Pe terenul primăriei

Cum terenul unde se află actualul adăpost al SOS Dogs Oradea este deţinut de către Primăria Oradea, şi pe viitor câinii vor continua să locuiască acolo, la fel şi cuştile care au fost refăcute tot de Primărie în ultimii doi ani. În ce priveşte laboratorulul medical, potrivit directorul fundaţiei SOS Dogs Oradea, Carol Lazăr, se poartă discuţii pentru achiziţionarea acestuia de către municipalitatea orădeană

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite