Colegiul Emanuil Gojdu, al zecelea colegiu din țară, nu-și poate plăti integral angajații

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul profesorilor și îngrijitorilor din Oradea
Protestul profesorilor și îngrijitorilor din Oradea

Acesta este unul dintre mesajele cu care au defilat azi peste 200 de cadre didactice și nedidactice din Bihor.  Protestul vine în urma circularei din partea primăriei, în car4e directorii de școli erau informați că nu există bani pentru al 13-lea salariu și că salariile aferente lunii martie sunt puse sub semnul întrebării.

Peste 200 de profesori și îngrijitori din Oradea au pichetat astăzi, la ora 14.00 sediul Prefecturii Bihor. Dascălii au câştigat în instanţă dreptul la salarii mai mari în mai 2009. „Sentinţa care stabileşte salariile de încadrare ale dascălilor la 880 de lei pentru cei cu studii superioare şi 440 de lei pentru cei fără, nu a fost respectată", a explicat liderul sindicaliştilor, Ioan Țenț. În plus, în Oradea nu există la ora actuală fonduri pentru acordarea celui de al 13-lea salariu, iar liceele de elită nu au bani pentru a-și plăti profesorii cu vechime.

Nici îngrijitorii nu sunt mulțumiți de condițiile în care muncesc. Oamenii au ajuns după 40 de ani vechime să fi eplătiți cu 500 de lei pe lună, în condițiile în care muncesc peste 8 ore pe zi. Diminuarea salariilor a venit odată cu tăierea sporului de rușine, care reprezenta 10% din venit

Promisiuni

Prefectul Județului Bihor, Gavrilă Ghilea, le-a explicat liderilor de sindicat că reforma în învățământ se va face la nivel național și nu poate fi evitată. Ghilea promite însă că dascălii nu vor rămâne neplătiți în luna aprilie. „Știm că au fost distribuite fonduri puține în anumite licee și școli, comparativ cu nivelul de salarizare al cadrelor didactice. În același timp însă, există școli unde au fost distribuți mai mulți bani decât este necesar. Așadar se va face o redistribuie a banilor în funcție de nevoi". Despre celelalte probleme însă, Ghilea spune că nu poate decât să le trimită mai departe, Guvernului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite