Oradea: Elevii în uniforme vor umple mâine şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Elevii în uniforme vor umple mâine şcolile
Oradea: Elevii în uniforme vor umple mâine şcolile

Cu preţuri cuprinse între 130 şi 210 lei, uniformele nu sunt pe gustul elevilor, care ar prefera ţinute mai comode.

Sacoul, vesta şi cravata sunt câteva dintre piesele care le vor asigura elevilor bihoreni un aspect serios în noul an şcolar. Toate au fost deja cumpărate sau dacă nu, spălate şi călcate, astfel încât mâine dimineaţă, fiecare elev, fie de gimnaziu, fie de liceu, să arate cât mai prezentabil în prima zi de şcoală.

Potrivit ultimelor date primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la 47 de şcoli din judeţ elevii poartă uniforme, al căror design a fost stabilit de comun acord, de către elevi, părinţi şi profesori.

În Bihor există 231 de unităţi şcolare, dintre care 40 sunt grădiniţe. Fiindcă fiecare unitate de învăţământ trebuie, conform legii 35 din 2007, să aibă un semn distinctiv, cele mai multe dintre şcoli au ales să se distingă prin ecusoane.

Costumaţie la patru ace


Uniformele au fost mai puţin dorite, în parte din cauză că elevii spun că se simt incomod în ele. Un alt motiv a fost preţul uniformelor, destul de piperat la unele şcoli.

„Fiindcă trec în clasa a IX-a, mi-am cumpărat uniformă nouă. Pentru noi, băieţii, este un sacou negru, iar pentru fete, un sacou roşu. Cu cămaşă cu tot, uniforma ne-a costat 210 lei”, a spus Eduard Abrudan, care începe luni clasa a IX-a, la Liceul Greco-Catolic din Oradea.

Acesta şi colegul său, Varadi Mark, au făcut şi gimnaziul la aceeaşi şcoală, şi au purtat uniforme şi în clasele a VII-a şi a VIII-a. „Dacă veneam fără uniformă la şcoală, nu ne lăsa portarul să intrăm. Ne trimitea acasă, să ne schimbăm”, a mai spus Varadi.

Băieţii povestesc că le-a fost prea cald în uniforme la sfârşitul clasei a VIII-a, şi recunosc că şi-ar dori să poată veni la şcoală îmbrăcaţi după bunul plac.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, uniforma nu pare a fi obligatorie, în sensul că nimeni nu e întors de la poartă, dacă nu e îmbrăcat cu un tricou alb, verde sau roşu, şi un sacou kaki cu emblema liceului. „Nu prea port sacoul. Nu-mi place. De anul trecut purtăm şi cravată”, a spus o elevă. Potrivit acesteia, uniforma a costat-o 140 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite